Integrovaný operační program rozdělil první peníze

05.08.2008
čtk

Prvních deset měst v Česku získalo dotace z Integrovaného operačního programu, oznámilo to v tiskové zprávě Ministerstvo pro místní rozvoj. Částka, kterou města získala, však zatím nepřesáhla ani deset milionů korun. To je jen zlomek z celkové sumy, kterou můžou z programu v tomto rozpočtovém období čerpat.

Z programu může do Česka přijít podle údajů ministerstva celkem 1,6 miliardy eur, tedy podle současného kurzu zhruba 38 miliard korun. První peníze z této částky nyní poputují do měst Benešov, Jaroměř, Kadaň, Litomyšl, Písek, Prachatice, Přelouč, Tábor, Tanvald a Vysoké Mýto.

Peníze, které tato města z Bruselu dostanou, budou sloužit například k vytvoření databází o regionu nebo k vypracování rozboru udržitelného rozvoje území.

Hlavním cílem Integrovaného operačního programu je modernizace a zefektivnění procesů státní správy a systému služeb občanům. Má řešit například rozvoj informačních technologií ve veřejné správě, zlepšování infrastruktury pro oblast sociálních služeb a veřejného zdraví, ale také zlepšování prostředí na sídlištích nebo podporu cestovního ruchu.

Množství peněz určených pro Českou republiku z evropských fondů se v posledních měsících neustále tenčilo kvůli posilující koruně. Částka určená v evropských fondech pro české a moravské kraje se snížila již přibližně o více než deset miliard korun.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek