KDU-ČSL: České bankovní poplatky jsou v EU čtvrté nejvyšší

05.08.2008
čtk

V poměru k hrubému domácímu produktu jsou bankovní poplatky tuzemských peněžních ústavů čtvrté nejvyšší v Evropské unii. V oblasti poplatků v Česku neexistuje transparentní a konkurenceschopné prostředí, které by umožnilo občanům se na bankovním trhu orientovat, uvedli na tiskové konferenci zástupci KDU-ČSL. Řešením by podle nich neměla být silnější regulace, ale veřejná diskuse, podpora vzdělávání nebo prosazení přenositelnosti čísel kont při změně banky.

Chceme otevřít celospolečenskou diskusi, bez níž nelze dosáhnou v oblasti bankovních poplatků zásadního zlepšení, řekl první místopředseda KDU-ČSL Roman Línek. Podle europoslankyně za KDU-ČSL Zuzany Roithové jsou poplatky v Česku vysoké, protože mezi bankami nefunguje dobře konkurence.

Výnosy bank z poplatků a provizí loni v ČR narostly na rekordních 44,8 miliardy korun z předloňských 41,1 miliardy Kč. Některé bankovní poplatky si získaly označení absurdní, například poplatek za příchozí platbu nebo poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky, ale přesto jsou nadále součástí bankovních ceníků. Nárůst výnosu z bankovních poplatků je ale také dán větší aktivitou samotných klientů.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek