Podnikatelům nahrávají priority českého předsednictví

05.08.2008
čtk

Konkurenceschopnost a otevřenost Evropy, udržitelnost a bezpečnost energetiky, právě to jsou priority na seznamu českého předsednictví Evropské unii. Pro české podnikatele jsou maximálně příznivé. Velkým přínosem by bylo, kdyby se české vládě na poli evropské diplomacie podařily i jen mírné posuny v těchto oblastech, například omezení administrativní zátěže či zvýšení konkurenceschopnosti na energetickém trhu, řekl prezident Hospodářské komory Petr Kužel.

České předsednictví v Radě EU má několik priorit, z nichž nejdůležitější je podle komory Evropa konkurenceschopná a otevřená. Jejím důležitým tématem je politika malých a středních podniků. Půjde prý především o takzvaný Evropský akt pro malé podniky, což jsou opatření zaměřená na zjednodušování regulace, omezování administrativní zátěže podnikání a lepší přístup malých a středních podniků k programům unie.

Komora upozornila na to, že dále se během českého předsednictví bude jednat o odstraňování přetrvávajících bariér na vnitřním trhu EU, a to zejména v rámci volného pohybu služeb a pracovníků. Podnikatelům bude ku prospěchu správné zavedení takzvané směrnice o službách, dále zlepšení podmínek pro transfery a zadávání veřejných zakázek či zlepšení patentového systému v Evropě.

V oblasti konkurenceschopnosti a otevřenosti Evropy se komora zcela ztotožňuje s důrazem na prosazování čtyř základních svobod v rámci EU, tedy volnosti pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu a liberální obchodní politiky.

Považujeme za zásadní, aby se vláda poučila z neúspěchu lisabonské strategie. Ta ukázala, že úspěch na poli globální ekonomiky nemohou úředníci nařídit či naordinovat, ale musí být naopak trvale podporován, uvedl Kužel.

Česká vláda by měla zdůrazňovat dva pilíře konkurenceschopnosti, a to podporu výzkumu a vývoje a zlepšení podnikatelského prostředí. Pokládáme za varující, že v ČR je 49 procent všech předpisů původem z EU. Trend zvyšování administrativní zátěže ze strany EU je nutné nejen zastavit, ale především dlouhodobě zvrátit, vyzvala komora. Stejně jako ministr průmyslu a obchodu Martin Říman plánuje rušení asi 400 předpisů, mělo by prý české předsednictví tlačit stejným směrem i na fungování unie.

Jako obrovskou příležitost pro české předsednictví vidí komora možné kroky v energetické politice. Nyní je prý zřejmé, že alternativní zdroje energetické potřeby prozatím plně nepokryjí, a je tedy nutné patřičně využívat zdroje dostupné. To by ČR z pozice předsednictví měla prosazovat, míní Kužel.

Využití všech těchto příležitostí by podle komory sice většinou nemělo jednoznačný skokový přínos, ale přispělo by prý ke středně až dlouhodobému posílení ekonomické pozice celé EU. Podnikatelé očekávají, že alespoň některé ze zmíněných bodů se nerozplynou jako politické fráze na summitech, ale převedou se do lepší podnikatelské reality, poznamenal Kužel.

Předsednictví bude prý pro všechny české podniky reklamou zadarmo, což prospěje podnikatelskému prostředí. Po dobu českého předsednictví ale budou pravděpodobně zákonotvorné procesy v naší zemi zpomaleny nebo zastíněny důležitějšími předsednickými prioritami. Je tak možné, že řešení některých českých problémů nepřijde tak rychle, jak by si zasloužily, varovala komora.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek