Klaus nepodepsal evropskou směrnici o chemických látkách

12.08.2008
čtk

Prezident vetoval novelu, podle které by měly firmy na základě evropské směrnice REACH povinnost registrace používaných chemických látek. Klaus již dříve REACH kritizoval. Například loni v lednu o směrnici Václav Klaus prohlásil, že je to nejděsivější věc, která v EU vznikla. O osudu novely tak rozhodne sněmovna, která má možnost prezidentovo rozhodnutí přehlasovat.

Cílem směrnice je shromáždit všechny dostupné informace o zhruba třiceti tisících chemických látkách, které jsou na evropském trhu. Svaz chemického průmyslu již dříve odhadl, že pro tuzemské firmy přinese splnění směrnice náklady až jedenáct miliard korun.

Prezident uvedl, že zákon považuje za koncepčně chybný a s ohledem na možné přínosy i neúměrně nákladný.

Souvislost s ochranou zdraví a bezpečí občanů je přitom přinejmenším velmi sporná, odůvodnil prezident své rozhodnutí v dopise, který napsal předsedovi Poslanecké sněmovny Miloslavu Vlčkovi.

Zákon v současné podobě by podle Klause dostal veškerý chemický průmysl, včetně nejmenších producentů pod přímou kontrolu evropských byrokratů. Tato evropská směrnice je chybná, její české převyprávění je ještě horší. Proto zákon nemohu podepsat, dodal Klaus. Vetem chce podpořit politickou diskusi, která podle něj chyběla při schvalování zákona ve sněmovně i v Senátu.

Také podle poslankyně Kateřiny Konečné z KSČM, která byla zpravodajkou novely, bylo chybou, že zákon nebyl dostatečně prodiskutován. Do zákona se tak prý dostala řada věcí, se kterými komunisté nesouhlasí. Jde mimo jiné o přesun kompetencí mezi jednotlivými úřady, které podle Konečné přinesou zvýšené náklady na finanční prostředky ze státního rozpočtu. Přesto však Konečná předpokládá, že zákon projde. Za sebe mohu uvést, že se při hlasování zdržím, dodala.

Novela má nedostatky také podle Svazu chemického průmyslu, který ji při tvorbě připomínkoval. Podle SCHP by se nařízení REACH mělo do české legislativy zapracovat samostatným zákonem, zatímco problematika klasifikace, balení a označování chemických látek a přípravků, kterou se REACH nezabývá, měla být řešena formou novely chemického zákona. Vrácení novely zákona o chemických látkách může být využito k docílení rozumnějšího znění, dodal ředitel svazu Ladislav Novák.

Směrnice má podle ministerstva životního prostředí odstranit současný stav, kdy u více než 90 procent látek používaných v EU neexistují dostatečné údaje o jejich účincích na zdraví a životní prostředí. Všechny podniky, které nakládají s chemikáliemi v objemech nad jednu tunu ročně, musejí tyto látky zaregistrovat. Lhůtu na to měly mít do 1. prosince.

Podle ekologického Sdružení Arnika klade novela i nařízení samotné mírné nároky na chemický průmysl. Nařízení REACH namísto povinné substituce zavádí takzvanou dostatečnou kontrolu chemické látky. Pokud výrobce/dovozce rizikové chemické látky prokáže, že je látka dostatečně kontrolována, může ji používat i tehdy, existuje-li její bezpečnější alternativa. REACH není ve své konečné podobě důsledný a obávám se, že právě někteří čeští politici mu příliš nepomohli,“ uvedl za sdružení Jindřich Petrlík.

Všechny chemické látky měly do prosince absolvovat proces takzvané předregistrace. Ta má umožnit společnostem odsunout předložení úplné dokumentace pro registraci, v závislosti na jednotlivých případech, do roku 2010, 2013 nebo 2018 a sdílet údaje o chemických látkách. Předregistraci i registraci má na starosti Evropská agentura pro chemické látky v Helsinkách.

Pro zvláště nebezpečné látky, například karcinogenní, bude agentura vydávat časově omezená povolení k výrobě. To má umožnit, aby úřady omezily používání nějaké chemikálie, pokud se zjistí, že by mohla být nebezpečná. Podle ministerstva životního prostředí to má také stimulovat firmy k hledání bezpečnějších alternativ.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek