Třetina cizinců dělá v ČR pomocné práce

25.08.2008
čtk

Pouze desetina zahraničních pracovníků u nás jsou vědci a experti. Zhruba 31 procent cizinců, kteří v Česku pracují, vykonává pomocné a nekvalifikované práce. Čtvrtinu pracovních sil ze zahraničí tvoří řemeslníci a kvalifikovaní výrobci či opraváři. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu ke konci loňského roku. Tehdy mělo zaměstnání v Česku přes 240.200 cizinců a živnost pak dalších bezmála 68.800. Na konci července bylo v ČR zaměstnáno už 278.300 lidí ze zahraničí, přibylo i živnostníků.

Zaměstnávání cizinců by se mohlo od ledna změnit. Česko nejspíš začne vydávat zelené karty. Zákon, který je upravuje, schválila sněmovna. Aby začal platit, musí ho ještě podpořit Senát a podepsat prezident. Opozice varovala před přílivem nekvalifikovaných lidí ze zemí s jinou kulturou a zvyky. Podle poslanců ČSSD hrozí vznik přistěhovaleckých ghett i šíření nemocí. Ministr práce Petr Nečas označil jejich obavy za xenofobní. Podle něj se ČR bez sil z ciziny neobejde. O mnohá volná místa Češi už nestojí.

Zelené karty představují pracovní a pobytové vízum v jednom a mají nahradit dosavadní povolení, které potřebují lidé ze zemí mimo EU a Evropského hospodářského prostoru. Na konci loňska ho mělo bezmála 61.600 lidí z Ukrajiny. Z nich 60 procent vykonávalo nekvalifikované práce. Devět procent obsluhovalo stroje. Čtvrtina byli řemeslníci, kvalifikovaní výrobci a opraváři. Jen každý stý Ukrajinec či Ukrajinka patřili k vědcům, odborníkům, zdravotníkům a pedagogům.

Největším zdrojem pracovních sil pro ČR je zatím Slovensko. Slováci povolení mít nemusí a mohou pracovat za stejných podmínek jako domácí. Zelené karty tedy nebudou potřebovat. Na konci loňska jich mělo v ČR zaměstnání 101.233. Sousední stát dodává Česku nejvíc personálu do obchodu a služeb. Víc než dvě třetiny cizinců, kteří v nich pracují, jsou právě Slováci. Ze Slovenska pocházejí i tři z pěti zahraničních zdravotníků, techniků a pedagogů. Polovinu zahraničních vědců a expertů tvoří Slováci.

Polovinu nekvalifikovaných a pomocných pracovníků ze zahraničí zase představují Ukrajinci. Tvoří i 45 procent cizinců, kteří působí jako kvalifikované síly v zemědělství a lesnictví. Z Ukrajiny pochází také čtvrtina zahraničních řemeslníků a opravářů v Česku. Z této země jsou i čtyři procenta zahraničních vědců a expertů. Pět procent jich je z Polska, tři procenta z Ruska.

Každý dvanáctý cizinec v obchodě a službách je Ukrajinec. Šest procent cizích pracovníků, kteří obsluhují stroje a zařízení, přijelo z Mongolska. Pět procent jich je z Vietnamu. Odtud pocházejí i tři procenta zahraničních řemeslníků stejně jako z Moldavska. Šest procent zahraničních sil v zemědělství a lesnictví jsou Rumuni. Víc než čtvrtina zahraničních šéfů v Česku jsou Slováci, 14 procent tvoří Němci, tři procenta Rusové a čtyři procenta Poláci. Ostatní pocházejí ze zbytku světa.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek