Daňové podvody stály EU 250 miliard

03.09.2008
čtk

Evropská unie je podle odhadu ročně chudší až o 250 miliard eur, a to všechno kvůli daňovým ztrátám z podvodů. Čtyřicet miliard eur z toho připadá na podvody s DPH, píše ve své zprávě Evropský parlament.

Úniky představují dvě až 2,5 procenta HDP unie. Evropský parlament proto nezávazně vyzval členské státy, aby boj proti daňovým podvodům začaly konečně brát vážně. Současně požádal Evropskou komisi, aby přezkoumala možnost určitého rozšíření působnosti směrnice o zdanění příjmů z úspor.

Změnit by se podle europoslanců měl i výběr DPH, aby se snížilo riziko daňových úniků a podvodů při přeshraničním obchodování. Parlament například navrhuje, aby se vytvořil systém výběru DPH v zemi původu, kdy se daň z přidané hodnoty účtuje sazbou vyvážejícího členského státu. Nyní se daň vybírá tam, kde se zboží spotřebovává. Kvůli podvodům na DPH unie podle zprávy přichází o deset procent příjmů z této daně. U spotřební daně na alkoholické nápoje pak podle údajů z roku 1998 jde o osmiprocentní ztrátu, u spotřební daně na tabákové výrobky o devítiprocentní ztrátu.

Daňové úniky se staly horkým tématem na počátku letošního roku. Německo tehdy začalo vyšetřovat stovky lidí podezřelých z toho, že si do Lichtenštejnska a dalších daňových rájů ukryli miliardy eur, aby se vyhnuli placení německých daní z úspor. Berlín vyvinul na Lichtenštejnsko tlak, aby uvedlo svá pravidla pro bankovní tajemství do souladu s německými pravidly.

Proti daňovým rájům se vyslovil i Evropský parlament. Unie by podle poslanců měla vyzvat Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, aby prostřednictvím svých členů uvalila sankce na daňové ráje, které nebudou spolupracovat při odhalování daňových úniků. Požádal také Evropskou unii, aby otázku odstranění daňových rájů na celém světě ponechala na pořadu dne.

V Česku k největším známým daňovým podvodům patřily ty s naftou vydávanou za lehké topné oleje, při kterých stát přišel o miliardy. Podvody s DPH pak v několika případech přesahovaly stamilionové částky.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek