Britští poslanci chtějí omezit imigraci, Britové jsou pro

08.09.2008
čtk

Omezit přistěhovalectví do Británie se bude snažit skupina, kterou vytvořili labourističtí a opoziční konzervativní poslanci. Budou prosazovat zavedení limitu 20.000 stálých přistěhovalců ročně, který by se týkal občanů zemí mimo EU. Podle zveřejněného průzkumu snížení imigrace podporuje naprostá většina britských voličů.

Skupinu, kterou podporuje i bývalý arcibiskup z Canterbury lord Carey, vede bývalý labouristický ministr Frank Field a konzervativní poslanec Nicholas Soames. Prosazuje politiku vyvážené migrace, podle níž by povolení ke stálému pobytu dostalo zhruba stejně lidí, kolik Británii opouští. Opatření by se netýkalo žadatelů o azyl a občanů ze zemí Evropské unie.

Poslanci tvrdí, že tak chtějí předejít prudkému přírůstku obyvatel. Vládní údaje ukazují, že do Británie přijde za prací do roku 2031 dalších sedm milionů lidí a do roku 2050 by se počet obyvatel země podle nynějších trendů zvýšil z nynějších asi 61 milionů na 78,6 milionu lidí. Šéf skupiny Frank Field tvrdí, že vyvážené migrace by omezila počet obyvatel na asi 65 milionů v roce 2050.

Podle zastánců omezení imigrace rostoucí počet přistěhovalců má negativní dopady především na Brity s nízkými příjmy a zatěžuje britské školy, nemocnice a celý sociální systém.

Podle průzkumu institutu YouGov, který zadala nová poslanecká skupina, si 57 procent Britů myslí, že by se přistěhovalectví mělo snižovat a 28 procent je pro vyváženou migraci. Tento postoj je v podstatě stejný u voličů hlavních politických stran a do značné míry ho podporují i příslušníci etnických menšin – 36 procent z nich je pro vyváženou migraci a 39 procent chce ostřejší předpisy pro přistěhovalectví.

Třetina dotázaných by volila opoziční konzervativce, kdyby přijali politiku vyváženého přistěhovalectví. Nynější labouristická vláda ji odmítla a náměstek ministra vnitra pro imigraci Liam Byrne dnes hájil vládní politiku udělování pracovních povolení lidem mimo EU podle kvalifikace žadatelů.

Podle britských statistik převažuje počet přistěhovalců nad emigranty trvale od roku 1993. Čistý přírůstek činil v roce 2004 223.000 lidí, v roce 2005 to bylo 185.000 a o rok později 191.000. Téměř 70 procent tvořili přistěhovalci ze zemí mimo EU.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek