Díky velkým zemím se ekonomika Unie blíží recesi

11.09.2008
Euractiv

Evropskou ekonomiku čeká zřejmě další zpomalení, neboť Německo, Španělsko a Velká Británie se podle očekávání zřejmě dostanou do recese. Vyplývá to z odhadů, které včera zveřejnila Evropská komise. Tato zpráva bude mít s velkou pravděpoboností vliv také na setkání ministrů financí EU v Nice. Na programu jednání je zpomalení ekonomiky a otřesy na finančních trzích.

Evropská komise opět snížila svůj odhad hospodářského růstu na letošní rok. Celá Evropská unie by podle tohoto odhadu měla růst tempem 1,4% (země eurozóny, EU-15, pak tempem 1,3%). V dubnu přitom Komise očekávala 2% (EU-27) a 1,7% (EU-15). Největší obavy přitom vyvolává Německo, největší evropská ekonomika, která podle odhadů zpomalí již v druhém po sobě jdoucím čtvrtletí (o 0,5% v druhém a o 0,2% v třetím). V nadcházejících měsících by pak mělo dojít k mírnému oživení.

Podobně na tom mají být také Velká Británie a Španělsko. Francie a Itálie by na tom měly být o něco málo lépe. Ale ani v těchto zemích není hospodářský růst příliš přesvědčivý na to, aby rozptýlil obavy z hrozící recese, jak poznamenal lucemburský ministr financí Jean-Claude Juncker, který předsedá pravidelným setkáním ministrů financí eurozóny.

„Zpomalení ekonomiky bude celkem velké a bude také delší, než jsme původně očekávali,“ řekl Juncker ve svém včerejším vystoupení před poslanci Evropského parlamentu.

Joaquín Almunia, komisař pro ekonomiku a měnové otázky, popsal vnější podmínky jako „složité a nejisté“. Otřesy na finančních trzích a „takřka dvojnásobné ceny energií za téže období“ musely mít „na ekonomiku vliv“.

Jean-Claude Trichet, prezident Evropské centrální banky, ve svém vystoupení v hospodářském výboru Evropského parlamentu, ale zůstává optimistou. Poslancům sdělil, že „tuto epizodu slabého hospodářského růstu podle očekávání vystřídá postupné oživení“.

Více je Trichet ale znepokojený z tlaku na růst mezd v zemích jako je Německo, kde největší odborový svaz vyzval k růstu mezd o sedm až osm procent. Prezident ECB zaměstnavatele a vlády vyzval k tomu, aby podobným požadavkům odolaly a vyhnuly se tak dalším inflačním tlakům.

Míra inflace v eurozóně po rekordních červencových hodnotách v srpnu podle Komise mírně poklesla na 3,8%. To jak se ekonomiky eurozóny nakonec se zpomalením ekonomiky nakonec vyrovnají bude podle Tricheta záviset na vývoji cen ropy a potravin.

Almunia vyzval k urychlené implementaci plánu z loňského října, který má pomoci obnovit stabilitu a důvěru na finančních trzích, a k další konsolidaci veřejných financí tak, aby se nezvyšovala zátěž budoucích generací.

Další články si můžete přečíst na www.euractiv.cz

Sdílet tento příspěvek