Liška: EK schválí peníze pro české vědce do dvou týdnů

11.09.2008
čtk

Peníze pro české vědce z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (VAVPI) může Evropská komise odklepnout do dvou týdnů. Řekl to v Bruselu ministr školství Ondřej Liška.

Všechny formální věci jsou vyřešeny, všechno bylo splněno a vyjednáno, nyní se čeká jen na podpis, řekl Liška. Program přijede do České republiky podepsat komisařka pro regionální politiku Danuta Hübnerová.

VAVPI je poslední nechválený program pro čerpání z evropských strukturálních fondů. Z programu mohou čeští vědci a školy získat do roku 2013 až 2,07 miliardy eur (zhruba 50 miliard korun).

Koncem roku 2007 Evropská komise odhadovala, že bude schválen ještě v březnu, bývalý náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Toušek později odhadoval červnový termín. Pomalá příprava programu loni na podzim vedla k odstoupení ministryně školství Dany Kuchtové. Ostatní programy podepsala Česká republika s EK na přelomu loňského a letošního roku.

Česká priorita: Spolupráce škol a podniků

Ministr Liška v Bruselu představoval vzdělávací priority nadcházejícího šestiměsíčního českého předsednictví EU. Bude jimi spolupráce školství a podniků, důležitá pro zlepšení situace na pracovním trhu i pro vyšší konkurenceschopnost Evropy ve světě.

Nechceme samozřejmě měnit vzdělávací instituce na výrobní linky pro podniky. Jejich vztahy musejí být vzájemně prospěšné, podotkl Liška. České předsednictví bude rovněž klást důraz na inovace. Liška připoměl, že rok 2009 bude evropským rokem inovací.

České priority souznějí i s vyhlášeními Evropské komise. Ta v červenci upozornila, že školy v EU nevybavují žáky dovednostmi a znalostmi, které zaměstnavatelé žádají. Až čtvrtině dětí v Evropě dělá problém správně pochopit text. Brusel proto vyzval členské státy k podpoře zvýšení čtenářské gramotnosti, dovednosti počítat a posílení schopnosti učit se.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek