Z fondů EHP a Norska získali Češi 69 milionů eur

11.09.2008
čtk

Veřejná správa, nestátní neziskové organizace i podnikatelské subjekty získaly z peněz finančních mechanismů Evropského hospodářského prostoru (EHP) a Norska již 94 grantů za téměř 69 milionů eur. Informaci zveřejnilo ministerstvo financí. Celkem může ČR vyčerpat 106 milionů eur.

V rámci finančních mechanismů se Norsko, Island a Lichtenštensko zavázaly, že v letech 2004-2009 přispějí granty na investiční a rozvojové projekty v rozšířeném vnitřním trhu.

Finanční mechanismy EHP/Norska se někdy omylem řadí mezi strukturální fondy. Vznikly jako vyrovnávací kompenzace za vstup těchto zemí na trhy deseti nových členských států EU.

Česká republika podepsala dohodu o účasti v EHP v říjnu 2003. Podle ministerstva financí dosud ČR dosud zaslala celkem 124 žádostí. Zamítnuta byla pouze jedna. Vedle individuálních projektů bylo vytvořeno pět blokových grantů.

Nejúspěšnější se jeví blokový grant Fond pro podporu spolupráce škol a blokový grant Fond pro podporu výzkumu, které jsou cíleny na spolupráci s Norskem, Islandem a Lichtenštejnskem, a kde poptávka po grantech několikanásobně převyšuje nabídku, uvedl náměstek ministra financí Tomáš Zídek.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek