Do Belgie na jaře nejspíš už bez pracovního povolení

23.09.2008
čtk

Nejpozději v květnu příštího roku by se měl Čechům otevřít pracovní trh Belgie. Země totiž prý s velkou pravděpodobností nebude usilovat o možnost prodloužit omezení thu práce o další dva roky. Řekl to jeden z čelných představitelů belgického ministerstva zaměstnanosti a pro rovnost pracovních příležitostí André Simon. Kvůli práci v Belgii by tak už Češi nemuseli žádat o pracovní povolení.

Většina zemí staré patnáctky EU občanům desítky evropských nováčků z rozšíření roku 2004 přístup na pracovní trh omezila. Státy ale postupně překážky odbourávaly, protože se žádný masový příliv pracovníků do těchto zemí nekonal. Češi však stále nemohou vedle Belgie volně pracovat v Německu, Rakousku a Dánsku.

Tyto země mohou přechodná omezení prodloužit maximálně do května 2011. Na poslední dva roky by s tím ale musela souhlasit i EU. Té by musela daná země k získání souhlasu s prodloužením na poslední dva roky předložit důkazy, že by uvolnění trhu mělo mít zásadní negativní dopady na jejich trh práce.

Už je takřka jisté, že tato opatření za květen příštího roku neprodloužíme, řekl Simon. Nevím, jak bychom to mohli odůvodnit, řekl. Dodal, že otevření trhu v květnu 2009 je podle něj jisté pokud ne rovnou na 100, tak alespoň na 99 procent.

Naopak z Rakouska či Německa v minulosti už zaznělo, že o prodloužení budou zřejmě usilovat.

Podle Simona je také možné, že se Belgie rozhodne svůj pracovní trh uvolnit dokonce ještě před květnem příštího roku. Závisí to však na osudech balíku návrhů týkajících se azylové politiky, přistěhovalectví a dalších otázek, o němž nyní jedná federální vláda.

Její diskuze ale komplikuje napjatá krize na belgická politické scéně, která panuje už několik měsíců se řada věcí a rozhodování se kvůli ní zpožďuje či odkládá.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek