Členské státy se radí jak do EU přilákat kvalifikovanou sílu

25.09.2008
čtk

Ministři vnitra zemí Evropské unie budou na zasedání v Bruselu řešit způsob jakým do Unie přilákat kvalifikované pracovníky z jiných zemí. Názory členských států na zavedení tzv. modrých karet se výrazně liší. Českou republiku zastupuje ministr vnitra Ivan Langer.

Evropská komise loni navrhla zřízení modrých karet, aby přistěhovalcům zjednodušila získávání pracovních povolení či podmínky pro příchod jejich rodin. Návrh se týká specialistů jako jsou lékaři, IT odborníci a podobně. Nedostatek pracovních sil v některých oborech se podle odhadů bude dále stupňovat.

Členské státy se zatím nedokázaly shodnout na podmínkách, které by uchazeč o modrou kartu musel splnit. Liší se v názorech pro které vysoce kvalifikované práce má karta platit a jak vysoký příjem by měl uchazeč mít.

Tématem Rady ministrů pro spravedlnost a vnitřní věci je rovněž pakt o imigraci, který je důležitou prioritou francouzského předsednictví. Pakt vymezuje základní pravidla pro budoucí rozvoj imigračních a azylových politik na unijní i národní úrovni.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek