Francouzská EDF koupila British Energy

25.09.2008
čtk

Francouzská elektrárenská skupina EDF koupí britského producenta elektřiny British Energy za 12,5 miliardy liber. Obě firmy jednaly o spojení řadu měsíců, v červenci British Energy návrh na převzetí odmítla.

EDF nabídla za každou akcii British Energy 774 pencí, což je o devět pencí více, než dříve. (Přijetí nabídky) vytváří cestu pro investici v Británii, řekl šéf EDF Pierre Gadonneix.

EDF je největším producentem jaderné energie, má přislíbeno minimálně 45 procent akcií British Energy. EDF může díky převzetí British Energy těžit z britských plánů na rozvoj jaderné energie. British Energy vlastní z 35 procent britská vláda.

Dohoda je významným krokem k výstavbě nové generace jaderných elektráren, řekl britský premiér Gordon Brown. Jaderná energie je čistá, bezpečná a dostupná. Její rozšiřování je klíčové pro dlouhodobé energetické zabezpečení Británie, dodal.

Podle odborníků ukazuje spojení na pokračující konsolidaci energetického sektoru v Evropě a potvrzuje také atraktivitu odvětví. Spojení firem může mít význam i pro střední a východní Evropu. Zaměření obou firem zřejmě povede ke zdůraznění role jaderné energetiky a mělo by podpořit projaderné postoje, což může pomoci například ČEZu, uvedl analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

EDF již v Británii působí prostřednictvím své dceřiné společnosti EDF Energy, která zaměstnává 13.000 lidí a má 5,5 milionu zákazníků. EDF již dříve uvedla, že v Británii plánuje vybudovat několik nových jaderných reaktorů.

British Energy provozuje osm jaderných a jednu uhelnou elektrárnu. Stát firmu British Energy v roce 1996 zprivatizoval, vláda však musela v roce 2005 vydat peníze na její záchranu a převzala v ní zpět majoritu. Loni britská vláda prodala 25 procent podniku, a snížila tak svůj podíl na nynější úroveň.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek