Nová auta v EU budou muset mít světla pro denní svícení

25.09.2008
čtk

Od roku 2011 musí mít nové typy osobních aut v Evropské unii zvláštní světla pro denní svícení. Rozhodla o tom Evropská komise. Nová směrnice bude platit od 7. února 2011 pro osobní auta. Na autobusy, nákladní auta a dodávky se bude vztahovat od srpna 2012.

Světla pro jízdu ve dne (DRL) se automaticky zapnou v okamžiku, kdy řidič nastartuje motor auta. Podle Komise světla výrazně zvýší viditelnost motorových vozidel, což zvýší bezpečnost na silnicích a sníží počet obětí dopravních nehod.

Komise očekává, že počet obětí dopravních nehod klesne o tři až pět procent ročně, řekl evropský úředník Wolfgang Schneider, který se problematikou zabývá. Zároveň prý o 15 procent ročně ubude čelních srážek aut.

Náklady na zavedení světel Schneider vyčíslil na 150 eur na jedno auto. Masovým rozšířením podle něj cena pravděpodobně klesne. Některá auta jsou tímto systémem vybavena již v současnosti, například vozy Audi nebo BMW.

Starší modely aut ani nové vozy, které se začnou vyrábět před rokem 2011 nový systém mít nemusejí.

V České republice již řidiči povinně svítí celý den. Nová povinnost se tak zde projeví pouze technicky. Povinné svícení má v současnosti zavedeno ještě dalších 13 zemí Evropské unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek