Schwarzenberg nevěří francouzskému konceptu regulovaného kapitalismu

26.09.2008
čtk

K „regulovanému kapitalismu“, který navrhuje francouzský prezident Nicolas Sarkozy, je český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg skeptický.

Předpokládá, že se o této myšlence ještě v Evropě povede diskuse, nicméně na dnešním jednání ministrů zahraničí zemí Evropské unie v New Yorku se o tom nehovořilo.

Schwarzenberg se domnívá, že pod tíží světové finanční krize budou nyní všichni volat po regulaci. Sám ale v její úspěch příliš nevěří. Já jsem dosud ještě nenabyl přesvědčení, že by v tom byly státy o mnoho chytřejší než banky či jiní kapitalisté, řekl ČTK.

Regulaci kapitalismu navrhl Sarkozy v dnešním projevu na zasedání OSN v New Yorku. Světové politiky vyzval ke svolání summitu věnovaného globální finanční krizi, která pramení v hlubokých potížích amerického finančního systému. Podle Sarkozyho, jehož země v současnosti předsedá EU, by měl být summit svolán ještě do konce roku.

Pojďme společně vystavět regulovaný kapitalismus, v němž všechny finanční aktivity nebudou záležet jen na posouzení provozovatelů burz, řekl Sarkozy v OSN.

Schwarzenberg v rozhovoru pro ČTK připomněl regulovaný kapitalismus v 50. až 70. letech minulého století v západoevropských zemích. K regulaci státy přistoupily v rámci uspokojení sociálních potřeb a kvůli evropským názorům, že stát by měl mít větší slovo, než tomu bylo v Japonsku nebo v USA. To, co se uskutečnilo, byl docela hezký experiment, dodal. Nicméně nesmíme zapomenout, že v té době USA a Japonsko Evropu jednoznačně předehnaly, poznamenal.

Začátkem 90. let se podle něho stal módou bezuzdný kapitalismus, který je ale také nesmyslný. Kdybychom přešli do bezuzdné regulace, tak bychom se sami střelili do nohy, řekl obrazně.

Šéfové diplomacií 27 států EU se na okraj Valného shromáždění OSN setkali dnes v New Yorku s ruským resortním kolegou Sergejem Lavrovem. Protiraketového radaru, který hodlají v České republice vybudovat Spojené státy, se ovšem rozhovor netýkal.

O radaru řeč nebyla, uvedl Schwarzenberg k základně, proti níž Rusko ostře protestuje a za souhlas s její výstavbou hrozí Praze vojenskými kroky.

Schwarzenberg takové téma ani neočekával. Rusům podle něho jde ve skutečnosti o to, aby ukázali, že mají ještě nějaké slovo v zemích bývalé Varšavské smlouvy – vojenské organizace bývalého sovětského bloku. O to jde, nikoli, že by cítili nějaké nebezpečí, dodal.

Lavrov evropským ministrům v přátelském tónu, ale naprosto tvrdě zopakoval stanoviska Moskvy ke Gruzii a Íránu, řekl Schwarzenberg.

Evropská nejednotnost zejména ohledně konfliktu kolem ruských enkláv v Gruzii, jejichž odtržení od Tbilisi Rusko podporuje, se při setkání neprojevila. Spíše jsme poslouchali vědouce, že je to prozatím ještě dialog mezi dvěma, kteří své stanovisko nehodlají měnit, popsal situaci ministr.

Írán, jejž Západ podezírá z vývoje jaderné zbraně, Rusové nepovažují za bezprostřední nebezpečí a zpochybňují případné sankce, řekl Schwarzenberg s odkazem na diskusi s Lavrovem. Prostě brzdiči, charakterizoval postoj Moskvy.

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek