Belgická banka Dexia získá státní pomoc 6,4 miliardy eur

30.09.2008
čtk

Vlády Belgie, Francie a Lucemburska poskytnou bance Dexia státní pomoc ve výši 6,4 miliardy eur. Banka utrpěla značné ztráty kvůli finanční krizi ve Spojených státech a její akcie v pondělí oslabily o téměř 30 procent.

Dexia je francouzsko-belgickým finančním ústavem, který se specializuje na úvěry místním samosprávám a institucím. Banka je už druhým finančním ústavem, který belgická vláda podpořila. O víkendu dostala státní garance banka Fortis.

Belgický deník Le Soir si v redakčním komentáři klade otázku, jak zastavit pekelný stroj, který banky ohrožuje. Podle listu je současná krize zejména krizí důvěry. Banka může mít dobrou bilanci a fungovat na jedničku, pokud jí ale jednoho dne poskytovatelé úvěrů ve velkém počtu přestanou věřit, byť i ze špatných příčin, přestane dýchat, uvedl list.

Le Soir upozorňuje, že ačkoli je státní pomoc pro obnovení důvěry důležitá, sama o sobě nestačí. Změnit se musí celý systém fungování finančních trhů, míní list.

Podle komentátora ekonomického deníku L’Echo bylo naivní předpokládat, že se krize evropským bankám vyhne. S Fortisem přišlo brutální probuzení, píše list. Další případy podle deníku ukazují, že v bezpečí není nikdo. Podle listu L’Echo může důvěru obnovit společné úsilí evropských zemí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek