Česko členem evropského think-tanku Bruegel

30.09.2008
Úřad vlády

Česká republika se stala členem evropské instituce Bruegel. Smlouvu o členství podepsal místopředseda pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.

Bruegel je think-tank, který se věnuje problematice mezinárodní ekonomie. Od svého vzniku v srpnu 2004 se Bruegel pravidelně účastní politických diskuzí zaměřených primárně na problematiku fungování evropského hospodářství.

Česko může od října 2008 využívat služby institutu, například vypracování odborných studií nebo poskytování poradenství. Koordinaci spolupráce České republiky s Bruegelem bude zajišťovat útvar místopředsedy vlády pro evropské záležitosti.

Bruegel může být v souvislosti s Českým předsednictvím Evropské unie užitečný při tématech mobility na trhu práce, Lisabosnké strategie a energetické bezpečnosti.

Think-tank se nehlásí k žádnému politickému směru. Jeho cílem je přispět k tvorbě evropské hospodářské politiky prostřednictvím otevřených analýz a diskuzí, založených faktech a relevantních průzkumech. Během své existence publikoval téměř dvě stě odborných statí a dokumentů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek