Valašský frgál a Evropská unie

30.09.2008
čtk

Česká republika usiluje o další chráněné zeměpisné označení od Evropské unie, které se tentokrát týká valašského frgálu. Novinářům to dnes řekl europoslanec Jan Březina (KDU-ČSL), který žádost o chráněné označení Valašský frgál spolu s jeho výrobci připravil.

Valašský frgál má všechny předpoklady jít ve šlépějích šestnácti českých výrobků, které již razítka evropské kvality získaly, uvedl Březina. Česko má z unijních nováčků nejvíce chráněných zemědělských a potravinářských výrobků. Patří mezi ně například české pivo, hořické trubičky, karlovarský suchar, pardubický perník, štramberské uši nebo žatecký chmel.

Frgál se na Valašsku připravuje podle prakticky stejného receptu již několik století. Přestože přesný recept na těsto pro frgál se takřka u každé hospodyňky liší, základní postup je vždy stejný. Nejdříve se utře máslo s cukrem a žloutky, pak se přidá mouka. V mléce se nechají vykynout kvasnice a zadělá se těsto, které se pak rozválí na kulaté plechy a plní jakoukoli nádivkou nebo ovocem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek