Brusel zahájil diskusi o přísnější regulaci bank

01.10.2008
čtk

Evropská komise navrhla přísnější regulaci bank. Opatření, která jsou reakcí na současnou finanční krizi, zpřísňují dohled na bankami a pravidla pro jejich vzájemné transakce. Návrhy představil eurokomisař pro vnitřní trh Charlie McCreevy.

Nová pravidla zásadně posílí regulační rámec pro banky působící v Evropské unii a finanční systém. Věřím, že jsou rozumnou a přiměřenou reakcí na současné finanční zmatky, uvedl McCreevy.

Regulační opatření obsahuje směrnice o kapitálové přiměřenosti. Jejich zavedení do praxe je ale otázkou několika let. Návrhy Komise se zabývají rizikem, kterému jsou banky navzájem vystaveny. Cílem je omezit objem prostředků, jež si banky navzájem půjčují a zamezit zamrznutí finančních toků mezi bankami v případě podobných potíží, jakým nyní čelí světová ekonomika.

Komise chce také zpřísnit dohled nad bankami, které působí ve více státech. To by se dotklo také řady českých bank se zahraničními majiteli. V současnosti se regulátoři starají především o domácí bankovní trh, v budoucnosti by mohli mít snadnější přístup k informacím z jiných členských států Unie.

Návrhy zasáhnou i investiční banky. Podle směrnice by si měly ponechat určitý podíl v takzvaných finančních derivátech, s nimiž obchodují, a nést tak část rizika.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek