Komise asi odmítne plán na záchranu polských loděnic

01.10.2008
čtk

Plán polské vlády na záchranu loděnic v Gdaňsku Evropská komise zřejmě odmítne. Řekla to evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová. Loděnice tak budou muset vrátit obří státní dotace a pravděpodobně zbankrotují.

S trochou dobré vůle by bylo možné přijmout plán vlády. Ale tu jsem na straně paní komisařky neviděl, řekl polský ministr státního pokladu Alexandr Grad, který má privatizaci loděnic na starosti. Konečné rozhodnutí učiní kolegium všech unijních komisařů. Polsko se může proti němu odvolat.

Napětí v Gdaňsku, Gdyni a Štětíně se po informaci z Bruselu stupňuje. Odboráři žádají EU o shovívavost při rozhodování o osudu 20.000 lidí, kteří by mohli přijít o práci.

Podle unijních pravidel nesmějí vlády v EU dotovat podniky státní pomocí, pokud tyto peníze nedoprovázejí plány, jak firmy postavit na nohy v dlouhodobém výhledu. Evropská komise čekala na návrhy polské vlády více než čtyři roky, nakonec dala vládě ultimatum. Kabinet plán restrukturalizace musel předložit do června. Obsahoval návrh na privatizaci všech tří loděnic.

Jeden z plánů počítá se spojením loděnic v Gdyni a Gdaňsku. Podle ministra by to bylo nejlepší řešení. Obávají se toho však zaměstnanci gdaňské loděnice, kterou loni koupila ukrajinská společnost Donbass.

Druhý plán předpokládá samostatnou privatizaci gdyňské loděnice, o kterou má zájem polský podnikatel Janusz Baran. Třetí se týká štětínské firmy, kterou by chtěla koupit společnost Mostostal Chojnice.

Polské loděnice se již delší dobu potýkají s tíživou finanční situací a silnou konkurencí z Asie. Odbory po pádu komunismu blokovaly snahy o privatizaci loděnice do rukou zahraničních investorů a vlády se radikálním změnám ve fungování podniku raději vyhýbaly.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek