Komise potrestala „parafínovou mafii“ pokutou 676 milionů eur

01.10.2008
čtk

Evropská komise udělila devíti petrochemických společnostem pokutu 676 milionů eur kvůli kartelovým dohodám. Firmy se měly v letech 1992 až 2005 domlouvat na výši cen a rozdělovat trh s tuhým parafínem. Jde o čtvrtou nejvyšší pokutu, jakou kdy Komise nějakému sektoru udělila.

Největší pokutu ve výši 318,2 milionu eur Komise vyměřila firmě Sasol. Dalšími postiženými firmami jsou ENI, Exxon Mobil, RWE, Total, Repsol, MOL, Tudapetrol a Hansen & Rosenthal. Postihu 96 milionů eur unikla společnost Shell, která unijní úřady na kartel upozornila.

Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová skupinu označila za parafínovou mafii. V Evropě zřejmě není žádná domácnost či společnost, která si nekoupila výrobky ovlivněné tímto kartelem, prohlásila Kroesová.

Tuhý parafín se využívá v celé řadě oborů k nejrůznějším činnostem – například k produkci svíček, výrobě papírových talířů, ale také žvýkaček či pneumatik.

Zástupci firem se podle komisařky pravidelně scházeli a vyměňovali si citlivé obchodní informace, probírali ceny a rozdělovali si mezi sebe trh či zákazníky. Takovéto protiprávní kartelové chování nemůže a nebude Komisí tolerováno. Manažeři a akcionáři společností by si to měli uvědomit, pohrozila eurokomisařka.

Vůbec nejvyšší pokutu skupině firem za porušování pravidel hospodářské soutěže komise udělila v únoru 2007. Pět firem dostalo za kartel při výrobě výtahů pokutu 992 milionů eur.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek