Británie prosazuje fond na pomoc malým podnikům

04.10.2008
čtk

Británie navrhuje, aby Evropská unie bezodkladně založila fond, který by pomohl malým podnikům překonat současné problémy na úvěrových trzích.

Řekl to dnes britský premiér Gordon Brown. Podle něj může pomoci částka 12 miliard liber (asi 380 miliard Kč) a uvolnit by ji mohla Evropská investiční banka (EIB).

Navrhnu fond pro malé podniky, v němž bude 12 miliard liber, aby se malé firmy v naší zemi i ve zbytku Evropy ihned dostaly k penězům, řekl Brown v rozhovoru na televizní stanici Sky News. Brown je jedním z vrcholných evropských představitelů, kteří se účastní schůzky v Paříži. Tam se jedná o dopadech globální finanční krize a způsobech, jak jí čelit.

EIB už dříve uvedla, že uvažuje o uvolnění podobné částky, a to zhruba 15 miliard eur (asi 372 miliard Kč). Tu by uvolňovala postupně v příštích dvou letech a věnovala ji právě na podporu malých podniků. Británie by ale byla radši, kdyby byly peníze k dispozici hned.

Je důležité, aby vlády jednaly právě teď a pomohly malým a středním firmám vyrovnat se s potřebou zajistit si úvěry. Proto žádáme, aby EIB tyto zdroje uvolnila hned, řekl agentuře Reuters Brownův mluvčí.

Brown odpoledne v Paříži řekl, že si přeje, aby evropští činitelé dali jasně najevo, že velké banky ve svých zemích nenechají padnout. Chci, aby na této schůzce jasně zaznělo, že nikdo nenechá žádnou zdravou a důležitou banku padnout jen kvůli tomu, že jí chybí likvidita, řekl novinářům Brown, když přijel na pařížskou schůzku.

Bude to jasný signál, že každá země, která zde má dnes svého zástupce, bude ochotna učinit vše nezbytné k tomu, aby zajistila stabilitu systému a zajistila bezpečnost tvrdě pracujících rodin i firem v každé zemi, podotkl Brown.

Na krizi, která má kořeny v rizikové části amerického hypotečního trhu, už zareagovaly Spojené státy. Tamní Kongres v pátek schválil plán stabilizace amerického finančního systému, na který chce vláda vynaložit až 700 miliard dolarů (asi 12 bilionů Kč).

Některé zdroje tvrdí, že o podobném plánu, jaký mají Spojené státy, nyní uvažuje i Francie, která by chtěla v rámci Evropské unie založit záchranný fond, v němž by bylo 300 miliardami eur (asi 7,4 bilionu Kč). Ten by pomohl bankám, které mají kvůli krizi problémy. Oficiální místa v Paříži ale žádný takový plán zatím nepotvrdila.

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek