Pařížský summit situaci nepomůže, vydělala Francie

05.10.2008
čtk

Z pohledu finančních trhů je výsledek sobotního pařížského summitu čtyř největších zemí Evropské unie natolik vágní, že situaci nepomůže.

Podle analytiků se účastníci schůzky dohodli, že země EU budou moci kvůli současné finanční krizi překračovat limity rozpočtových deficitů. Ze summitu tak získala nejvíce Francie, která dlouhodobě limity deficitu veřejných financí nedodržuje, říkají ekonomové.

Rozpočtová pravidla, zakotvená v Paktu stability a růstu, stanoví, že země musí mít deficit rozpočtu pod třemi procenty hrubého domácího produktu, u veřejného zadlužení činí limit 60 procent HDP. V roce 2005 členské země prosadily, že tato pravidla je možné za určitých okolností zmírnit. V úvahu to připadá jen v situaci, kdy členská země padne za oběť mimořádných událostí, které jsou mimo její kontrolu. Za takovou událost se teď považuje právě současná krize.

Podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka určité uvolnění fiskálních pravidel je v této situaci potřeba, ale jde to i bez porušení Paktu stability. Limity bylo nutné porušit, protože je řada zemí nedodržuje, zejména Francie, Itálie a Portugalsko. Kdyby tyto země měly veřejné rozpočety v pořádku, mohly fiskálně pomoci řešení krize i bez porušení limitů, řekl. Možná se čekal (od summitu) konkrétnější výsledek a to, že by se i Evropa mohla spoléhat na záchranný balíček, nebo mohla vytvořit více koordinovaný přístup, dodal.

Výhodou víkendového setkání bylo podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška, že od něj nikdo příliš neočekával. Trhy se tak budou zaměřovat především na výsledky amerického pomocného balíku, který schválil v pátek americký Kongres. Tento summit, který by mohl přinést zklamání pro trhy, nebude tedy mít na vývoj dramatický dopad. A pokud to nějaký dopad bude mít, tak spíše negativní, uvedl.

Podle Sobíška lze výsledek schůzky považovat za vítězství Francie, která se potýká s deficitem veřejných financí dlouhodobě. A neviděl bych ani přímou vazbu mezi bankovní krizí a tímto opatřením. Pokud jednou politici tato pravidla uvolní, tak hrozí, že budou pravidla aplikována bez ohledu potřeby na zásahy státu ve prospěch bank, dodal.

Francie téměř jistě bude jednou z prvních zemí, která by z uvolnění rozpočtových pravidel měla prospěch. Francouzský ministr rozpočtu Eric Woerth v pátek poprvé potvrdil, že francouzská ekonomika je technicky v recesi. Pokud se teď pravidla Paktu stability a růstu zmírní, bude to především znamenat, že Francie se vyhne trestu, který by za porušení pravidel jinak přišel.

Ze summitu vzešly některé další návrhy. Například ten, aby banky pozměnily pravidla oceňování aktiv tak, aby lépe odrážela tržní hodnotu, ale i to, že je obtížné některá aktiva hned prodat. Ještě před koncem roku předložíme legislativní návrh, jehož smyslem bude vylepšení současných pravidel ohledně vkladů. Zaručíme tak lepší konvergenci mezi národními systémy, řekl k tomu předseda Evropské komise José Manuel Barroso. Měl by se rovněž zlepšit dohled nad bankami v celé unii.

Schůzku svolal francouzský prezident Nicolas Sarkozy, spolu s ním jednali britský premiér Gordon Brown, italský premiér Silvio Berlusconi, německá kancléřka Angela Merkelová, prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet, předseda takzvané euroskupiny Jean-Claude Juncker a Barroso. Složení summitu kritizovaly některé evropské země, které nebyly k jednání přizvány, s tím, že čtyři největší země nemohou rozhodovat za celou EU.

Výsledky summitu ukázaly, že EU zřejmě nepůjde stejnou cestou jako Spojené státy. Americký Kongres v pátek schválil plán stabilizace tamního finančního systému, na jehož revitalizaci USA chtějí použít až 700 miliard dolarů (asi 12 bilionů Kč). Místo toho chce EU zajistit potřebnou likviditu a na řešení krize spolupracovat. Každá z členských zemí ale bude zodpovědná za svůj vlastní finanční systém.

Nějaké podobné řešení jako v USA podle Sobíška není v Evropě ani možné, protože problémy evropských bank jsou odlišné. Navíc podle analytika chybí v EU obdoba federální vlády, který by disponoval takovým balíkem peněz jako v USA.

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek