Nizozemí vytvořilo pro banky rezervu 20 miliard eur

10.10.2008
čtk

Nizozemská vláda vyčlenila na podporu bank a dalších finančních institucí v tísni 20 miliard eur. Ministr financí Wouter Bos uvedl, že si krok vynutila úvěrová krize. Prostředky nejsou určeny pro žádnou konkrétní banku nebo pojišťovnu.

Nizozemsko tento měsíc znárodnilo nizozemské aktivity společností Fortis a ABN Amro. Na nizozemském finančním trhu tak zůstávají z velkých společností s akciemi na burze jen pojišťovny ING Groep a Aegon.

Podle ministra Bose vytvoření fondu znamená změnu postoje nizozemské vlády. Kabinet už rezervou nechce jen reagovat na krizi, ale zajistit se preventivně před případnými dalšími potížemi.

Bos neupřesnil jestli bude vláda prostředky z fondu poskytovat formou úvěrů nebo výměnou za akcie. Každá společnost, která by chtěla vládní prostředky využít, je bude muset v lepších časech vrátit zpět. Plán přitom počítá i s tím, že manažeři budou muset přistoupit na omezení výplat a bonusů.

Nizozemsko se chce zaručit za značnou část z 1,6 miliardy eur, které nizozemští investoři vložili do IceSave, divize zkrachovalé a znárodněné islandské banky Landsbanki. Většina peněz Nizozemců zřejmě spadne do schématu islandských státních záruk, ale otázkou je, jestli bude Reykjavík schopen je vyplatit.

Ať tak či tak, investoři dostanou své peníze zpět, řekl Bos. Připomněl, že strop pro výplaty je 100.000 eur, napsala agentura AP.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek