Ruský tisk napsal o českých volbách, že prohrál radar

27.10.2008
čtk

Vliv další porážky ODS českého premiéra Mirka Topolánka na osud amerického protiraketového radaru v Brdech rozebírá ruský tisk v dnešních komentářích k druhému kolu senátních voleb v Česku.

Radar prohrál volby, napsal v titulku list Vedomosti. Konstatuje, že volby do horní komory parlamentu, dosud kontrolovaném ODS, vyhrála opoziční ČSSD, známá svým záporným postojem k umístění prvků amerického protiraketového systému na českém území. Jiří Paroubek při březnové návštěvě Moskvy zdůrazňoval, že 90 procent sociálních demokratů nesouhlasí s americkým radarem v Česku.

Nyní, po vítězství sociálních demokratů, Senát nemusí ratifikovat dohodu (s USA o radaru), ani kdyby ji schválila dolní komora, soudí Vedomosti. O ratifikaci se však nedalo s absolutní jistotou hovořit ani před volbami, v Česku i v Polsku vyčkávají s konečným rozhodnutím na výsledek amerických prezidentských voleb. Očekávaný příchod demokratů do Bílého domu totiž může znamenat škrty ve vojenských programech, a to především v protiraketové obraně, která se nejeví prioritou demokratů, dodává list.

Za vážnou porážku vládní koalice označuje volební výsledek Nězavisimaja gazeta. Je to zjevný krach politických sil, které prosazují orientaci na USA a umístění amerického radaru. Současně svůj největší úspěch slaví opoziční ČSSD expremiéra Jiřího Paroubka, odmítající takový kurz, poznamenává.

Topolánkova vláda v této situaci podle listu manévruje: odkládá začátek ratifikace dohod s Washingtonem o radaru a snaží se u Čechů vytvořit dojem, že se snaží najít s Moskvou kompromis. Výsledky voleb však nepochybně Topolánkův kabinet oslabují, a to včetně prosazení dohod s USA v parlamentu. Jakkoli jsou pravomoci senátorů silně omezené, změna poměru sil v horní komoře posiluje pozice odpůrců radaru, soudí Nězavisimaja gazeta.

Voliči, toužící po změnách v domácí politice, houfně opustili vládní koalici a dali přednost opozičním sociálním demokratům. V Česku se mluví o oranžové revoluci, píše Kommersant o českém posunu doleva po dalším volebním krachu občanských demokratů, po porážce v krajských volbách. Praktickým důsledkem mohou být podle listu komplikace při přijímání zákonů, jakož i při ratifikaci dohody s USA o protiraketovém radaru.

Politici v kuloárech již otevřeně přiznávají, že závěrečné hlasování na toto téma se může v obou komorách uskutečnit nejdříve na jaře příštího roku, již za nové administrativy USA. Navíc v posledních týdnech se uvnitř ODS, jakož i v řadách lidovců a zelených objevili odpůrci radaru. Avšak ani mezi sociálními demokraty, odmítajícími radar bez celostátního referenda, nepanuje naprostá jednomyslnost. O tom, že česká vláda nemá teď co říci Američanům o radaru, svědčí zrušení Topolánkovy návštěvy v USA, podotýká.

Hlavní příčina nespokojenosti voličů s politikou vládní koalice však podle listu tkví v reformě zdravotnictví, která nutí lidi sahat při každé návštěvě lékaře do peněženky. A voleb se zúčastnili převážně starší lidé, které reorganizace zdravotnictví a další sotva zahájené reformy nejvíce postihly. A ti uvěřili slibům sociálních demokratů, že vrátí některé někdejší socialistické výdobytky.

Závěrem si Kommersant všímá obav, které budí politické otřesy v Česku coby nastávající předsednické země Evropské unie: V mnoha evropských zemích si kladou otázku, nakolik je schopna řešit globální problémy země, která každou chvíli může přijít o premiéra či celou vládu, přičemž prezident Václav Klaus proslul jako euroskeptik, kategoricky odmítající lisabonskou smlouvu.

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek