Masarykovy ideály podle Gašparoviče udržují suverenitu ČR i SR

28.10.2008
čtk

Ideály prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, na kterých před 90 lety vzniklo Československo, pomohly společnému státu Čechů a Slováků udržovat suverenitu a udržují i suverenitu Česka a Slovenska.

Při příležitosti zahájení výstavy Republika 1918-1939 to dnes v Národním muzeu řekl slovenský prezident Ivan Gašparovič. Podle něj se sice politicky jednotné Československo v roce 1993 rozpadlo, ale vzájemný občanský a lidský vztah Čechů a Slováků se tím nezměnil.

Dnes je Slovensko suverénním svrchovaným státem, Česko svrchovaným svobodným státem. A přitom jsme zase spolu. Jsme spolu ve velké Evropě, jsme spolu v nadnárodních institucích, a co z tohoto místa můžu říct velmi zodpovědně, naše (slovenské) vztahy s představiteli vašeho (českého) státu jsou velmi korektní a velmi dobré, uvedl Gašparovič. Je přesvědčený, že rozdělení Československa není rozdělením mezi národy.

Slovenský prezident do Prahy přiletěl na jednodenní pracovní návštěvu na pozvání prezidenta Václava Klause. U příležitosti 90. výročí vzniku samostatného Československa společně položili věnce k soše prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí.

Vernisáže v Národním muzeu se vedle dalších významných osobností politické i kulturní sféry zúčastnil například i premiér Mirek Topolánek (ODS). Ve svém krátkém projevu uvedl, že ideologie republiky je stále živá i dnes, kdy se uplatňuje ve dvou samostatných státech, které jsou zároveň součástí nadnárodní Evropské unie. Podle něj je třeba mít velkou pokoru před silou prvorepublikové myšlenky, jež překonává všechny sociální a politické rozdíly.

Mezi muži 28. října panovala velká řevnivost a přímo až osobní nepřátelství, ale idea republiky, kterou společně založili, přežila všechny jejich spory, stejně jako přežila všechny následující boje o moc, demagogii a politickou manipulaci, dokonce i vyhlazovací válku a politické vraždy, řekl. Aktuální problémy se pak podle něj ve srovnání s tím musí jevit jako malicherné. Topolánek v současnosti kvůli prohraným krajským a senátním volbám čelí tlaku uvnitř vlastní strany. První místopředseda ODS a pražský primátor Pavel Bém dnes oznámil, že se pokusí ho nahradit ve funkci předsedy ODS na prosincovém kongresu strany.

Slovenský prezident se svou manželkou z Národního muzea odjel na setkání s krajany do sídla Slovenského institutu. Večer měli oba prezidenti na programu v Jízdárně Pražského hradu slavnostní zahájení výstavy Slovenský obraz v dějinách, na které Slovensko představí své moderní a postmoderní umění.

České politiky čeká hlavní program akcí spojených s výročím v den státního svátku v úterý. Na Slovensku se 28. říjen jako státní svátek neslaví. V tamějším kalendáři je vyznačen jen jako památný den.

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek