Zahraniční tisk se opět pouští do nekompetentnosti Čechů vést EU

01.11.2008
čtk

Týdeník European Voice (EV) v aktuálním vydání komentuje možnost, že by v čele Evropské unie od ledna v rámci českého předsednictví stanul český prezident Václav Klaus.

Pozastavuje se přitom nad tím, že by se tváří unie mohl stát právě Klaus, který je známý svými euroskeptickými postoji.

Týdeník podotýká, že Klausův mluvčí již oznámil, že prezident ani při příležitosti předsednictví nevyvěsí na Pražském hradě vlajku EU. Kyselý Klaus zároveň podle týdeníku byl jedinou hlavou členského státu unie, která přivítala výsledek irského referenda odmítající lisabonskou smlouvu, jež má dále prohloubit federalizaci evropské sedmadvacítky.

Je příliš pozdě vysvětlovat mu, že předsednictví neznamená obdržet velké národní vyznamenání za zásluhy, ale hájit společné evropské zájmy? A vyvěsit evropskou vlajku…, píše European Voice.

Postkomunistické Česko podle něj s tímto rozporem nemá problém. Týdeník připomíná, že premiér Topolánek osobně podepsal lisabonskou smlouvu, zároveň ale chce, aby ji přezkoumal ústavní soud. European Voice si klade otázku, kde se tato nerovnováha u Čechů bere. Klíčem k jejímu pochopení by podle něj mohl být letošní Topolánkův výrok, podle kterého se Češi vždy podělají, když se něco stane. Pokud to tak je, bylo by dobré, kdyby se Češi z této nemoci vyléčili, nejlépe před Vánoci, uvedl týdeník.

Obavy z českého předsednictví jsou i tématem poznámky, kterou na svém blogu zveřejnil bruselský zpravodaj listu The Financial Times. Zatímco ručička hodin se ubírá k českému převzetí rotujícího předsednictví Evropské unie 1. ledna, objevují se v Bruselu a některých evropských hlavních městech známky nervozity nad tím, jak Praha tuto výzvu zvládne, uvedl.

Připomíná, že pro většinu evropských vlád budou v první polovině příštího roku prioritami globální finanční krize, recese, osud lisabonské smlouvy a vztahy s Ruskem. Nejsou si prý přitom jisté, zda to Češi vnímají stejně, anebo zda budou schopni unii efektivně vést v době, kdy Topolánkova vláda vypadá slabší než kdykoli předtím.

Panují prý obavy, aby se vnitropolitické půtky v Česku nepřenesly na evropskou scénu. Zpravodaj The Financial Times podotýká, že opoziční sociální demokraté po nedávném drtivém vítězství v krajských a senátních volbách vyzvali k demisi vlády a k ustavení úřednického kabinetu, který by zemi řídil po dobu předsednictví.

Sociální demokraté se podle něj vypodobňují jako přesvědčení pro-Evropané, jejichž zájmem je užší evropská integrace. Může tak vypadat divně, když navrhují uspořádání, které může způsobit nekonečné hašteření, zrovna když se Česká republika chystá převzít největší odpovědnost od svého vzniku v roce 1993. Ale politika je politika, uvedl zpravodaj The Financial Times. Tlačit na vládu po takovém triumfu ve volbách je podle něj přirozené.

Češi se prý sice na předsednictví detailně připravili, ale jejich tři hlavní témata (konkurenceschopnost firem, základní svobody unie – tedy volný pohyb lidí, zboží, služeb a kapitálu – a liberální obchodní politika) podle některých kritiků dostatečně neodpovídají dramatům dnešní doby. Podle některých vlád členských zemí unie proto případ Čechů posiluje důležitost co nejrychlejší ratifikace lisabonské smlouvy, která by mimo jiné nahradila současné rotující předsednictví stálejším mechanismem.

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek