EU přispěje menším městům na severu Moravy 400 miliony Kč

02.11.2008
čtk

Rozvoj menších měst v Moravskoslezském kraji podpoří Evropská unie dalšími 400 miliony korun.

Města s 5000 až 50.000 obyvateli mohou získat evropské dotace na úpravy veřejných prostranství a rozvoj občanské vybavenosti. Své projekty mohou předkládat Regionální radě soudržnosti Moravskoslezsko do 5. prosince. Kdo dotaci získá, rozhodne regionální rada v lednu příštího roku, řekl ČTK její mluvčí Michal Sobek.

O dotace na rozvoj veřejných prostranství a další občanské vybavenosti mohou požádat veřejné i neziskové organizace. Počet poskytnutých konzultací i účast na seminářích k této výzvě napovídá, že můžeme očekávat velký zájem měst i obcí, kterým evropské peníze pomohou vytvořit přitažlivější prostředí i kulturní a společenské zázemí, uvedl ředitel regionální rady David Sventek.

Téměř sedmitisícový Vítkov na Opavsku chce požádat o evropské peníze na rekonstrukci tamního kina. Budova z první poloviny minulého století je kulturní památkou. Promítá se v ní dvakrát týdně, ačkoli provoz městského kina je prodělečný, řekl vítkovský starosta Pavel Smolka. Náklady na modernizaci kina odhadl na 36 milionů korun.

Z vlastních zdrojů by město památku nebylo schopno kompletně opravit. Mohlo by se stát, že kino zrušíme jako v jiných menších městech, což by byla škoda, dodal. Moderní kino by se podle něho mohlo stát centrem kulturního i společenského života, ve kterém by se konaly také malé koncerty nebo besedy. Zázemí je v žalostném stavu, takže si zatím kromě promítání na nic jiného netroufáme, řekl.

O evropskou dotaci bude usilovat také Kopřivnice na Novojičínsku, kde žije zhruba 24.000 lidí. Město potřebuje téměř 50 milionů korun na rekonstrukci takzvané Bönischovy vily, v níž sídlí loutkové divadlo. Zhruba stoletá budova je v havarijním stavu. Náklady na její rekonstrukci ale přesahují městský rozpočet. Máme už zpracovanou projektovou dokumentaci. Vila by měla sloužit nejen loutkovému, ale také alternativnímu a dětskému divadlu, řekla místostarostka Dagmar Rysová.

Zhruba tři desítky měst od 5000 do 50.000 obyvatel už letos získaly evropské dotace na rozvoj školství a volnočasových aktivit. Regionální rada soudržnosti Moravskoslezsko mezi ně v červnu rozdělila přes 408 milionů korun. Například Bystřice na Frýdecko-místecku dostane z regionálního operačního programu 5,2 milionu korun na vybudování centra pro in-line bruslaře v relaxační zóně Hluchová. Díky milionovým dotacím se dočkají rekonstrukce také základní školy v Jablunkově, Třinci i dalších moravskoslezských městech.

V dotačním období 2007 až 2013 získá Region NUTS II Moravskoslezko prostřednictvím ROP celkem celkem 716 milionů eur (kolem 17 miliard Kč). Tato částka je zhruba 2,8 procenta veškerých peněz určených z evropských fondů pro Českou republiku.

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek