Francie tlačí EU k větší regulaci trhů

04.11.2008
čtk

Před pátečním mimořádným summitem evropské „sedmadvacítky“ jednají v Bruselu ministři financí členských států o postoji Evropské unie k novému uspořádání světových financí. Francie prosazuje, aby vyjednávací pozicí Unie bylo posílení dohledu nad finančními trhy.

Zástupci EU pojedou 15. listopadu na celosvětovou schůzku o krizi do Washingtonu. Kromě zástupců velkých průmyslových ekonomik se jí zúčastní také zástupci Číny, Indie a Brazílie. Pozvání obdrželi rovněž šéfové Mezinárodního měnového fondu, Světové banky, Organizace spojených národů a Fóra finanční stability. Jako pozorovatel se setkání zúčastní i zástupce české republiky.

Francie navrhuje před schůzkou sjednotit postoj Evropské unie směrem k větší regulaci finančních trhů. Podle Paříže by měl vzniknout mezinárodní rámec pro plně integrovaný dohled nad reálnou ekonomikou i nad finančními trhy. Klíčová je reforma a posílení Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Uvažuje se také o rozšíření skupiny nejvyspělejších zemí G8 o rozvíjející ekonomiky.

Podle Francie je velkým problémem neexistence globálního přístupu a nedostatek informací, které by umožnily případné problémy předvídat. Jedním ze základů celosvětové prevence podobných krizí by mohla být informační síť a systém včasného varování.

Podle Paříže musí přístup k finanční stabilitě zahrnout makroekonomická i systémová rizika vznikající ve finančním sektoru, změnit stimuly na finančních trzích a snížit morální hazardování v budoucnosti.

Nedostatečná je také koordinace mezinárodních standardů, například kapitálových požadavků na banky či účetních standardů. V reakci na krizi selhali národní regulátoři, kteří nesledují část hráčů na trhu jako agentury hodnotící úvěrová rizika. Finanční trhy se prý také příliš zaměřují na krátkodobé stimuly. Týká se to například odměn pro manažery, které podněcují krátkodobé riskování, a ne dlouhodobější investiční strategie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek