Topolánek: Lisabonská smlouva letos ratifikována nebude

04.11.2008
čtk

Česká republika letos nestihne ratifikovat Lisabonskou smlouvu. Po setkání s finským premiérem Matti Vanhanenem to řekl premiér Mirek Topolánek. Smlouva by mohla být přijata v prvním čtvrtletí příštího roku.

Je zcela evidentní, že to v letošním roce nebude, řekl bych, že to je díky vnějším vlivům, připustil premiér. O Lisabonské smlouvě a její slučitelnosti s českou ústavou totiž musí rozhodnout Ústavní soud.

Na žádost prezidenta Václava Klause soudci projednávání odložili o dva týdny. Klaus, který smlouvu považuje za mrtvý dokument, v původním termínu 10. listopadu jede na zahraniční cestu do Irska a Saúdské Arábie. Soud začne o Lisabonu rozhodovat 25. listopadu. A termíny dané ústavou pro jednání českého parlamentu přijetí smlouvy v letošním roce vylučují.

Je to svým způsobem nepříjemné, protože budeme zemí, která bude vyjednávat s Irskem o jejich dalším postupu, a budeme zemí, která ještě nemá ratifikovanou lisabonskou smlouvu, podotkl Topolánek.

Na druhé straně se premiér neobává, že odsun přijetí smlouvy zkomplikuje české předsednictví. Podle vicepremiéra Alexandra Vondry odsunutí ratifikace stín na české předsednictví nevrhne, pokud bude zjevné, že je v Praze vůle dokument přijmout.

Lisabonskou smlouvu v červnu odmítli irští občané v referendu. Evropská unie, které bude Česká republika od počátku ledna půl roku předsedat, nyní řeší, jak dál postupovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek