Barroso důvěřuje českému předsednictví EU

05.11.2008
čtk

Předseda Evropské komise José Barroso důvěřuje českému předsednictví EU, které začne 1. ledna příštího roku. Barroso stanovisko tlumočil předsedovi opoziční ČSSD Jiřímu Paroubkovi, s nímž se sešel v Bruselu.

Předseda Evropské komise věří, že výsledek českého předsednictví bude pozitivní, uvedl Barrosův kabinet. Kromě předsednictví byla tématem schůzky i ratifikaci Lisabonské smlouvy. Tu by mělo Česko podle premiéra Mirka Topolánka ratifikovat až v příštím roce.

Schůzky se zástupci opozice některého z členských států nejsou v Evropské komisi nic mimořádného, podle Barrosova kabinetu jde o zcela normální proceduru. Předseda EK se chtěl prý rovněž přesvědčit o Paroubkově ochotě přispět ke zdárnému průběhu českého předsednictví.

To se přitom v minulých týdnech stalo zdrojem obav některých evropských deníků. V poslední době se však objevují hlasy, které české vládě naopak vyjadřují podporu. Nemám nejmenší pochyby o úspěchu českého předsednictví. Praha je dobře připravena, uvedl například v tiskovém prohlášení šéf europoslanců za německou CDU Werner Langen.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek