Europoslanec Leinen lobboval v Praze za Lisabon

06.11.2008
čtk

Pokud Česká republika do začátku příštího roku neratifikuje Lisabonskou smlouvu, může to oslabit její postavení jako předsednické země EU. Na tiskové konferenci to prohlásil předseda ústavního výboru Evropského parlamentu Jo Leinen, který je na návštěvě Prahy.

Leinen reagoval na úterní prohlášení premiéra Mirka Topolánka, že Česko letos smlouvu, která reformuje instituce Evropské unie neschválí. Podle Leinena, který se dnes sešel s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem a vicepremiérem pro evropské záležitosti Alexandrem Vondrou, je to špatná vláda.

Mohlo by to oslabit postavení České republiky v době předsednictví, varoval. Předsednická země podle něj musí řešit problémy ostatních. Pokud Česko neschválí Lisabonskou smlouvu, bude to možná vůbec poprvé, kdy předsednická země bude problémem, poznamenal německý politik na dotaz ČTK, jakým způsobem to může oslabit českou pozici.

Česká republika by měla podle Leinena měla na prosincovém summitu EU vyslat pozitivní signál, že Lisabonskou smlouvu přijme. Možná, že by někdo měl na summitu přednést harmonogram ratifikace, uvedl.

Podle prvního náměstka ministra zahraničí Jana Kohouta by tam však česká delegace mohla přijet i s pevným datem přijetím smlouvy. Myslím si, že je prostor pro schválení Lisabonské smlouvy oběma komorami do Vánoc, řekl náměstek.

Ústavní soud, který by měl 25. listopadu rozhodnout, zda smlouva není v rozporu s českou ústavou. Podle Kohouta existuje šance, že se v případě pozitivního rozhodnutí sejde na mimořádných schůzích Poslanecká sněmovna a Senát, aby smlouvu přijaly.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek