V Evropě roste užívání kokainu

06.11.2008
čtk

V Evropě zemře každý rok kvůli drogám sedm až osm tisíc lidí. Důveodem je většinou užívání opiátů, které jsou podle zprávy Evropského monitorovacího střediska pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA) stále „jádrem drogového problému v Evropě“.

Podle zprávy agentury v Evropě dál roste užívání kokainu a nelepší se situace kolem heroinu. Stagnovat nebo klesat začíná užívání extáze a amfetaminů. Nejrozšířenější drogou je stále konopí, které vyzkoušela téměř čtvrtina Evropanů ve věku 15 až 64 let.

Odhaduje se, že zhruba čtyři miliony evropských dospělých (15 až 64 let) užívají konopí denně nebo téměř denně, uvedla agentura ve zprávě. Kokain užilo asi 3,5 milionu mladých Evropanů (15 až 34 let).

Češi figurují ve srovnání s ostatními Evropany na čelných místech v žebříčcích užívání extáze a konopí. U kokainu je tomu naopak. Specifikem Česka a Slovenska je užívání metamfetaminu (pervitin).

Ačkoli je užívání drog stále na historicky vysoké úrovni, situace v Evropě se podle zprávy v řadě ohledů stabilizuje. Podle nejnovějších údajů existují silnější signály, že v některých zemích se užívání konopí mezi mladými lidmi stabilizuje nebo snižuje, řekl ředitel agentury Wolfgang Götz.

Stabilizace či pokles na celoevropské úrovni jsou podle něj patrné i u užívání amfetaminu a extáze. Kolem 12 milionů Evropanů ve věku 15 až 64 let někdy v životě vyzkoušelo kokain. Asi 11 milionů si alespoň jednou vzalo amfetaminy a 9,5 milionu extázi.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek