Der Standard: Klausova ofenziva proti Lisabonu

07.11.2008
čtk

Ratifikace Lisabonské reformní smlouvy v EU by nakonec nemusela ztroskotat na Irsku, ale na Česku, přesněji na jeho prezidentu Václavu Klausovi, který se jí snaží zabránit všemi prostředky, píše rakouský deník Der Standard.

V materiálu pod titulkem Klausova ofenziva proti Lisabonu deník konstatuje, že český premiér Mirek Topolánek nedávno přiznal, že Lisabonská smlouva možná přece jen v Praze nebude letos ratifikována. Tvrdí, že je to hlavně důsledek Klausovy žádosti, aby ústavní soud odložil projednávání smlouvy o dva týdny, na 25. listopad.

Je pikantní, že Klaus zdůvodnil svou žádost právě cestou do Irska, píše dále list. Při návštěvě se má Klaus mimo jiné sejít i s irským obchodníkem Declanem Ganleyem, jehož rozsáhlá kampaň proti lisabonské smlouvě přispěla velkou měrou k jejímu odmítnutí v červnovém irském referendu, připomíná Der Standard a poukazuje na to, že Ganley právě v těchto dnech oznámil úmysl založit evropskou stranu kritickou vůči EU.

Klaus podle listu přijal Ganleyho už v červenci v Praze a přislíbil mu podporu pro takovou stranu. Klaus Lisabonskou smlouvu odmítá, protože v ní spatřuje přílišné oslabení národních vlád. Nechce ani vyvěsit vlajku EU na Pražském hradě v době nadcházejícího českého předsednictví v unii, připomíná rakouský deník.

Vyslovuje názor, že nynějším odkladem soudního rozhodnutí chce Klaus také zkazit Topolánkovi prestižní předsednictví a oslabit ho i vnitrostranicky před prosincovým sjezdem ODS, na němž Topolánka čeká obtížná obhajoba předsednické funkce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek