ČSSD chce euro v roce 2012

08.11.2008
čtk

Sociální demokraté dnes jednají o poplatcích v krajských nemocnicích a o finanční a hospodářské situaci. Nejspíš také posvětí 1. leden 2012 jako datum přijetí eura Českou republikou, které bude vedení strany prosazovat.

ČTK to dnes řekl místopředseda ČSSD a stínový ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

Přijetí eura a stanovení termínu, kdy se tak má stát, považují sociálnědemokratičtí politikové za důležité pro odvrácení finanční a hospodářské krize. ČSSD už v minulých dnech vyzvala vládu, aby započala co nejdříve seriózní diskusi o přijetí eura se všemi parlamentními stranami, s odborníky a podnikatelskými kruhy. Uvedla to jako jednu z podmínek svého vstřícného postoje k vládě během českého předsednictví Evropské unii.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek již poslal třinácti budoucím hejtmanům dopis, ve kterém jim doporučil, aby zrušili bez výjimek všechny poplatky v krajských nemocnicích. Doporučení by měl ještě potvrdit ústřední výkonný výbor. Někteří sociálnědemokratičtí kandidáti na hejtmany totiž uvažovali o tom, že by od placení poplatků osvobodili jen děti a důchodce nebo že by nerušili poplatky za pobyt v nemocnici.

Vedení sociální demokracie se bude rovněž zabývat přípravou kampaně k evropským volbám. V minulých volbách do EP socialisté příliš neuspěli. Získala jen dvě křesla, zatímco například komunisté šest.

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek