Lidovci chtějí přijetí Lisabonské smlouvy v EU podpořit deklarací

08.11.2008
čtk

Přijetí Lisabonské smlouvy v celé EU chtějí lidovci nyní podpořit takzvanou Pražskou deklarací, kterou schválilo vedení strany.

Text, jenž má rozptýlit obavy z většího diktátu unie, by měl šéf strany Jiří Čunek co nejdřív představit koaličním partnerům. ČTK to dnes sdělil mluvčí KDU-ČSL Martin Horálek. Deklarace by měla otupit výhrady Irů, kteří Lisabonskou smlouvu v referendu odmítli. Podle vicepremiéra Alexandra Vondry (ODS) je ale před konečným rozhodnutím v Irsku tato iniciativa předčasná.

Lisabonská smlouva má reformovat instituce a řízení rozšířené EU. Irové o ní po neúspěchu v prvním referendu budou nejspíš rozhodovat znovu. Pražská deklarace, s níž přišel lidovecký ministr Cyril Svoboda, by měla pomoci změnit jejich názor. V textu nechybí ujištění, že o citlivých tématech jako rodinná politika, potraty či eutanazie si jednotlivé státy budou rozhodovat samy. Samy by měly také stanovovat, kolik peněz budou dávat na společnou obranu. Většina hlasů v unii by neměla stačit na úpravu daní, i ty by si měly určovat jednotlivé země.

Podpisem by představitelé členských zemí současně uznali, že se na přehlednějším dokumentu zatím nedokázali shodnout, ale že rozšířená unie nová pravidla potřebuje. Proto je naší společnou vůlí smlouvu zvanou Lisabonská ve všech našich státech schválit, stojí v deklaraci. Hned ale navazuje, že smlouvu státníci hodnotí střízlivě, a mají proto pochopení pro hlasy občanů členských států.

Vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra (ODS) dnes ČTK sdělil, že deklarace před konečným rozhodnutím v Irsku je předčasná. Podle Vondry je nutné počkat, jak se Irové k Lisabonské smlouvě nakonec postaví.

Česko, které bude unii v prvním pololetí příštího roku předsedat, by mělo s Iry o podpoře smlouvy jednat. Podle některých opozičních politiků bude ale ČR těžko Irsko přemlouvat, když sama text dosud neratifikovala. Dokument nyní posuzuje na podnět senátorů ODS Ústavní soud. Jednat by o ní měl 25. listopadu. Premiér Mirek Topolánek (ODS) řekl, že se Lisabonská smlouva letos v Česku asi nestihne přijmout. Vedení lidovců se ale ve čtvrtek shodlo na tom, že strana bude usilovat o to, aby byl dokument ratifikován do konce roku.

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek