Topolánek je připraven zavádět v EU opatření proti finanční krizi

08.11.2008
čtk

Opatření k nápravě současné finanční krize či jejích následků, o kterých se nyní diskutuje v Evropě, začne zřejmě během svého předsednictví Evropské unie uvádět do praxe Česká republika.

Po dnešním mimořádném summitu unie ke krizi to novinářům řekl premiér Mirek Topolánek. Podle něj se tak pravděpodobně stane na březnovém summitu evropské sedmadvacítky.

Země Evropské unie v posledních týdnech o způsobech řešení krize čile diskutují. Řada z nich již přitom přistoupila například k tomu, že pomohla svým problémovým bankách. Zároveň se chystá řada návrhů, které by měly zlepšit a zpřísnit dohled nad finančními institucemi. Tématem nynějšího summitu byla reforma celosvětového finančního systému, kterou chce unie navrhnout na celosvětovém setkání ke krizi příští týden ve Washingtonu.

Podle Topolánka přitom není na finančních trzích nutná všeobjímající, ale kvalitnější regulace. Ve finančním sektoru by podle něj měl zůstat svobodný konkurenční trh, ale adekvátně regulovaný. Je třeba něco udělat, ale zaznělo z mnoha úst, že je třeba nejdřív identifikovat jasné příčiny krize, a ne dělat riskantní řešení, která by situaci spíš komplikovala, než ulehčila, řekl po dnešním jednání šéfů členských států Evropské unie český premiér.

Jaká opatření nakonec ze současného úsilí evropských států řešit finanční krizi a poučit se z ní, bude jasné v příštích měsících. Vedle zlepšeného dohledu nad bankami či ratingovými agenturami, které například hodnotí úvěrová rizika, nad nímž panuje v Evropě shoda, se navíc připravují další kroky. Evropská komise například chce na konci listopadu představit svůj ambiciózní plán, jak čelit následkům finanční krize. Hodlá pomáhat lidem, kteří přišli o práci, ale také podporovat malé a střední podniky, které by kvůli krizi mohly mít problém získat úvěry pro své podnikání.

Evropská komise tento týden ve své prognóze uvedla, že růst hospodářství Evropské unie a eurozóny se kvůli finanční krizi v příštím roce téměř zastaví. Unijní HDP by příští rok mělo vzrůst jen o 0,2 procenta, přičemž ekonomika eurozóny poroste dokonce jen o 0,1 procenta.

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek