MMR prý svou nečinností ohrožuje čerpání peněz z EU

09.11.2008
čtk

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) ohrožuje podle poslanců svou nečinností čerpání peněz z fondů Evropské unie v současném plánovacím období 2007 až 2013.

K tomuto závěru dospěl sněmovní kontrolní výbor. MMR se k tvrzení výboru vyjádřit nechtělo s tím, že ministr Jiří Čunek poskytne informace poslancům v pondělí.

Ministr Čunek nebude proto v této věci poskytovat médiím své stanovisko dříve, než ho obdrží členové kontrolního výboru, sdělilo tiskové oddělení MMR.

Kontrolní výbor si pozval na své výjezdní zasedání do sněmovního zařízení v Lipnici nad Sázavou zástupce MMR, aby ho informovali o aktuální situaci Monitorovacího systému fondů EU. Systém má za úkol zajišťovat věcné i finanční sledování projektů spolufinancovaných z peněz EU. A to od podání žádosti až po její vyřízení nebo případnou kontrolu, zda příjemce peněz dodržel všechna pravidla.

Poslancům se hlavně nelíbí, že MMR uvažuje údajně o pořízení nového systému za zhruba 400 až 500 milionů korun. Jeho představitelé přitom nebyli schopni předložit žádný materiál, na jehož základě se pro koupi systému rozhodli, řekl předseda výboru Vladimír Koníček. Ministerstvo podle něj ani neví, zda chce pořizovat nový centrální systém, nebo jen některé jeho součásti. Zakázku chce prý vyhlásit v prosinci. Už vypisují zakázku a nevědí ani, na co ji chtějí vypsat, komentoval to Koníček.

Výbor v usnesení tvrdí, že se MMR vlastní nečinností dostalo do takové situace, kdy už se jeví pořízení nového systému v předpokládaném rozsahu jako nereálné a pro čerpání peněz jako rizikové.

Z informací na webových stránkách MMR vyplývá, že ministerstvo již vypsalo zakázku na zpracování projektové dokumentace nového monitorovacího systému. Vypsalo ji jako zakázku malého rozsahu s předpokládanou cenou 1,975 milionu korun. V současné době ji ministerští úředníci vyhodnocují.

Lidé z ministerstva prý také nepředložili žádné informace o aktuálním stavu i budoucnosti projektu. Kontrolní výbor byl nespokojen s prezentací ministerstva a požádal o účast ministra Čunka na příštím jednání příští čtvrtek, doplnil Koníček. Poslanci také navrhují, aby se tento bod ocitl na programu listopadové schůze sněmovny. Pokud jim ale Čunek vše uspokojivě vysvětlí, je výbor ochoten tento bod z jednání sněmovny opět stáhnout, dodal Koníček.

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek