Špidla nejspíš nebude kandidovat za ČSSD v evropských volbách

09.11.2008
čtk

Eurokomisař Vladimír Špidla (ČSSD) nebude pravděpodobně kandidovat za sociální demokracii ve volbách do Evropského parlamentu, které by měly být počátkem června příštího roku.

Novinářům to dnes po jednání ústředního výkonného výboru strany řekl její místopředseda Milan Urban. Sedmapadesátiletý Špidla stál v minulosti v čele ČSSD a byl i premiérem. Evropským komisařem pro zaměstnanost, sociální záležitosti a rovné příležitosti se stal před čtyřmi lety.

Uvažovali jsme o tom, ale Vladimír Špidla zatím – a pravděpodobně to bude definitivní – takovou nabídku nepřijímá, uvedl Urban. Kandidátku pro evropské volby chtějí sociální demokraté schvalovat pravděpodobně 12. prosince, stejně jako náklady na kampaň, které by měly být podle informací ČTK minimálně stejné jako před posledními evropskými volbami – 30 milionů korun.

Sociální demokraté mají v Bruselu zatím jen dva z 24 současných europoslanců – bývalého odborového předáka Richarda Falbra a bývalého mluvčího vlády Libora Roučka. Rádi by ale své pozice posílili. ČSSD by v evropských volbách chtěla podle svého předsedy Jiřího Paroubka získat dvě pětiny hlasů. Šéf ČSSD dnes na jednání výboru řekl, že podmínkou je ale silná kandidátka a silná volební témata. Mezi ně zařadil například boj s dopady světové finanční krize.

Rouček i Falbr patří mezi 26 kandidátů, které podle informací ČTK nominovaly krajské výbory strany. Mezi staronové kandidátů patří například poslankyně Anna Čurdová, místostarostka Kroměříže Olga Sehnalová, šéf karlovarské ČSSD Pavel Poc nebo bývalý náměstek ministra životního prostředí pro zahraničí Tomáš Novotný, kterého podpořily dokonce čtyři regiony.

K nominovaným, mezi nimiž je jen pět žen, patří také bývalý mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil, poslanec Robert Dušek, náměstek ostravského primátora Vojtěchy Mynář. Paroubek navrhl profesory Martina Potůčka a Miloslava Suchánka, šéfa kabinetu předsedy sněmovny a bývalého šéfa úřadu vlády Ivana Přikryla a stínového ministra školství Jiřího Havla.

V budoucím Evropském parlamentu bude Česko mít 22 místo nynějších 24 poslanců. ODS má mezi českými europoslanci devět zástupců, komunisté šest. Za SNK ED úspěšně kandidovali tři zástupci, za KDU-ČSL i za hnutí Nezávislí dva.

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek