Česko se přihlásilo k projektu letky EU

11.11.2008
čtk

Česká republika, Slovensko a desítka dalších zemí EU se dnes přihlásily k projektu, jehož cílem je vytvořit od roku 2014 letku strategických dopravních letounů k vojenským účelům. Sdělil to šéf Evropské obranné agentury (EDA) Alexander Weis.

Cílem letky, označované zkratkou EATF, je zlepšit přepravu jednotek zemí EU v době stále většího počtu jejich zahraničních vojenských misí. Jde podle Weise o to zpřístupnit společné využívání strojů jako Airbus A400M či Hercules C130 zemím, které je nemají.

Může jít o dopravu lidí a materiálu například do Afghánistánu, Afriky a na Blízký východ. Může to mít různou podobu: prosté zapůjčení strojů, jejich koupi, jejich společné využívání při tréninku a údržbě nebo poskytnutí či výměnu letových hodin, upřesnil výkonný ředitel EDA.

Deklaraci v tomto směru podepsaly kromě ČR a Slovenska také Německo, Belgie, Španělsko, Francie, Řecko, Itálie, Lucembursko, Nizozemsko, Portugalsko a Rumunsko, řekl Němec Weis po zasedání správní rady EDA na úrovni ministrů obrany v Bruselu.

Ke společným misím EU objednalo v roce 2003 celkem 170 letounů Airbus A400M šest členských zemí, a to Německo (60), Francie (50), Španělsko (27), Británie (25), Belgie (sedm) a Lucembursko (1). Z těchto zemí se dnes nezapojila k projektu letky EATF jen Británie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek