Místo cukru semtex?

11.11.2008
čtk

České předsednictví EU nemusí být žádný cukr, jak hlásá kampaň české vlády, ale může se změnit ve výbušný semtex. Píše to ve svém dnešním komentáři deník Irish Examiner. Poznamenává, že taková situace může nastat zvláště tehdy, pokud český prezident Václav Klaus odmítne podepsat Lisabonskou smlouvu, které je zapřisáhlým kritikem.

Vláda Mirka Topolánka podle Irish Examiner již dala otevřeně najevo, že půlroční české předsednictví začínající v lednu příštího roku nebude žádnou přehlídkou sladkostí. A to navzdory tomu, že jako symbol svého vedení Unie zvolila český vynález – kostku cukru a heslo Evropě to osladíme. Komentátor připomíná, že v češtině má tento slogan i negativní význam.

Méně cukru a více koření mají podle komentáře Irové očekávat i od současné návštěvy Václava Klause v Irsku; českého prezidenta autor označuje za zatvrzelého euroskeptika se štiplavým jazykem. Zdůraznil, že to byl právě Klaus, kdo po červnovém irském ne Lisabonské smlouvě v referendu označil tento reformní dokument za mrtvý a kdo poznamenal, že oživovat se mají pacienti a ne evropské smlouvy. Klaus se tehdy zotavoval po operaci kyčle.

Zatímco Irsko nyní hledá způsob, jak smlouvu po zamítavém referendu ratifikovat, v Česku dokument zkoumá ústavní soud, zda není v rozporu s českou ústavou. Pokud soudci rozhodnou, že tomu tak není, český parlament smlouvu schválí a Klaus ji přesto nepodepíše, způsobí to podle listu ohromnou krizi v Unii. Zapomeňte na cukr – vypadá to, že české předsednictví EU by mohlo být výbušné jako další slavný český vynález – semtex, varuje komentář.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek