Komise chce více regulovat ratingové agentury

13.11.2008
čtk

Evropská komise odsouhlasila legislativní návrh, který má přinutit ratingové agentury k registraci. Agentury, které jsou často označovány za spoluviníka finanční krize, čeká v EU také větší finanční dozor v zemích, kde sídlí.

Ratingové agentury, mezi něž patří například světoznámé společnosti Moody’s či Standard & Poor’s, čelí kritice, že v minulosti podcenily riziko, které se vázalo k obrovským objemům hypotečních úvěrů, jež banky poskytovaly svým klientům. Právě špatné hypotéky stály na začátku finanční krize a finančním ústavům způsobily obrovské ztráty.

Ratingové agentury se zabývají hodnocením ekonomický subjektů, ale i například jednotlivých států, a jejich vzájemným porovnáváním z hlediska platební schopnosti. V současnosti jsou regulovány spíše na principu samoregulace, řídí se především podle etického kodexu, který v minulosti vypracovala Mezinárodní organizace komisí pro cenné papíry (IOSCO). Ten však Evropská komise nepovažuje za dostačující a odpovídající, proto se rozhodla přikročit k regulaci.

Chci, aby Evropa v této oblasti převzala vedoucí úlohu. Náš návrh jde dál než pravidla, která platí v oblastech s jiným právním řádem. Naše pravidla jsou velmi přísná a právě taková ratingové odvětví v Evropské unii potřebuje, aby znovu získalo důvěru trhu, řekl novinářům eurokomisař pro vnitřní trh Charlie McCreevy.

Regulaci ratingových agentur musí ještě schválit členské státy EU, ale projednávání by nemělo být tak složité jako v minulých letech. Již na červnovém unijním summitu šéfové vlád EU komisi vyzvali, aby podobný návrh vypracovala.

Návrh nových pravidel pro ratingové agentury
  • nesmí poskytovat poradenské služby;
  • nebudou smět hodnotit finanční nástroje, pokud nebudou mít dostatečně
    kvalitní podkladové informace;
  • musí zveřejnit modely, metodiku a základní předpoklady, z nichž jejich
    proces hodnocení vychází;
  • budou povinně zveřejňovat výroční zprávu o transparentnosti;
    budou muset zavést interní mechanismus kontroly kvality svých ratingových
    hodnocení;
  • ve svém řídícím orgánu by měly mít alespoň tři nezávislé členy, jejichž
    odměňování nesmí záviset na výsledcích hospodaření ratingové agentury. Ti
    budou jmenováni na jedno funkční období v délce nejvýše pěti let a mohou
    být odvoláni pouze v případě profesního pochybení. Alespoň jeden z nich by
    měl být odborníkem pro oblast sekuritizace a strukturovaných finančních
    nástrojů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek