Vláda rozdá brože, manžetové knoflíčky, sklenice, mince a další

19.11.2008
čtk

Brož z vamberecké krajky, stříbrné manžetové knoflíčky s českými granáty, skleněná mísa s granáty – takové protokolární dary budou během českého předsednictví v příštím půlroce dostávat ministři a ministryně členských států EU. Evropští komisaři a vedení Evropského parlamentu se zase mohou těšit na set sklenic od designéra Ronyho Plesla, uvedlo na dotaz ČTK tiskové oddělení vicepremiéra pro EU Alexandra Vondry.

Vláda také bude během různých unijních zasedání rozdávat nejrozličnější propagační předměty – například hedvábné šátky a kravaty, pamětní mince a známky, ekologické plátěné tašky, USB flash disky a podobně. Na suvenýry a propagační předměty hodlá kabinet dát podle dostupných informací přibližně 20 milionů korun z předsednického rozpočtu.

Jeden protokolární dar vyjde na několik tisíc korun, například krojovaný šperk má hodnotu kolem 3600 korun. Vláda se při rozhodování o protokolárních darech snažila využít tradiční české značky a materiály.

Kabinet bude prezentovat zemi také propagačními dary, které dostanou delegáti přijíždějící na více než 300 akcí do Česka a také na další jednání v Bruselu. Část dostanou též česká velvyslanectví. Důraz byl kladen zejména na praktičnost a možnost aplikace loga českého předsednictví, zmínila vláda.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek