Ústavní soud odročil jednání o Lisabonské smlouvě na středu

25.11.2008
čtk

Ústavní soud dnes projednával soulad Lisabonské smlouvy s českou ústavou. Dokazování již skončilo, zazněly i závěrečné řeči. Ústavní soudci však odročili jednání o souladu lisabonské smlouvy s českým ústavním pořádkem na středu, aby se mohli poradit. Ve středu zřejmě padne rozhodnutí.

Jednání se zúčastnili politici včetně prezidenta Václava Klause. Ústavní soud dopoledne zrekapituloval stav věci a vyslechl si projevy senátorů, kteří navrhli přezkoumání smlouvy. Dále hovořili zástupci sněmovny, vlády a Klaus, jenž nešetřil kritikou dokumentu a apeloval na soudce, aby vzali v ohled důležitost a dopady případného schválení Lisabonské smlouvy.

Místopředseda vlády Alexandr Vondra (ODS) smlouvu hájil, podle něj nijak neomezí suverenitu státu a není v rozporu s českým ústavním pořádkem. V bilanci nákladů a výnosů je Lisabonská smlouva pro Česko přijatelným výstupem, uvedl Vondra.

Středečního jednání se hlava státu ani vedení Senátu nezúčastní. Na programu je totiž jmenování nových senátorů. Klaus v této souvislosti zalitoval, že se Ústavnímu soudu nepodařilo lépe sladit datum rozhodování s politickým děním.

Klaus je rád, že si soud do středy ponechal lhůtu na rozmyšlenou. To naznačuje, že se snad Ústavní soud těmi argumenty, které šly nad rámec toho, co bylo v červnových písemných stanoviscích, že se nad nimi bude vážně zamýšlet, a že to v hlavách některých ústavních soudců něco zanechalo, uvedl Klaus.

Prezident Václav Klaus vyzval soud k vyslovení nesouladu smlouvy s ústavním pořádkem. Klaus kritizoval přílišnou krátkost jednání. Označil to za deprimující skutečnost. ČTK při odchodu z jednání řekl, že očekával otázky soudců a podrobnou diskusi o smlouvě. Dotaz nakonec nedostal ani jeden. Při odchodu hlavy státu ze sněmovního sálu se ozval potlesk některých jeho příznivců. Doprovázel jej také europoslanec Vladimír Železný, který byl projevem Klause očividně nadšený.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek