Schwarzenberg se omluvil Paříži za otištění sporného materiálu v Reflexu

28.11.2008
čtk

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se dnes omluvil francouzské straně za publikaci údajného záznamu rozhovoru českého premiéra Mirka Topolánka a francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho v týdeníku Reflex.

Podle šéfa české diplomacie došlo na jeho úřadu očividně k pochybení a celá věc se nyní vyšetřuje. Vicepremiér Alexandr Vondra a český velvyslanec ve Francii Pavel Fischer, kteří byli při jednání Topolánka a Sarkozyho přítomni, autenticitu záznamu popřeli. Stejně se vyslovil i Sarkozyho poradce pro tisk.

Reflex záznam, který podle deníku Mladá fronta Dnes (MfD) získal od vysoce postaveného diplomata, zveřejnil s tím, že chce nechat čtenáře nahlédnout do způsobu, jakým se uzavírají mocenské koalice v rámci Evropské unie.

Zodpovědnost beru na sebe a francouzské straně se za tuto nepřípustnou příhodu a fakt, že se takový zavádějící text objevil, velice omlouváme, uvedl Schwarzenberg v prohlášení, které jeho mluvčí Zuzana Opletalová poskytla ČTK. Dodala, že ministerstvo nebude komentovat, do jaké míry se text shoduje s interními dokumenty ministerstva.

Francouzské velvyslanectví v Praze bylo zveřejněním údajného záznamu nepříjemně překvapeno, neboť obsah jednání francouzského prezidenta s jeho partnery má vždy důvěrný charakter, uvedla v prohlášení mluvčí velvyslanectví Marianne Barkan-Cowdyová. Francouzská diplomacie podle ní vzala Schwarzenbergovo odsouzení publikace na vědomí a nemá ke kauze další komentář.

Článek zveřejněný v dnešní MfD jsem četl. Nechce se mi věřit, že by toto někdo chtěl připisovat prezidentu Francouzské republiky nebo premiérovi ČR a vydávat za záznam z nějakého jednání. U všech jednání s prezidentem Francie jsem byl přítomen a text nepoznávám. Musím kategoricky popřít spekulace o autenticitě textu. Nepovažuji za vhodné publikovat podobné články v době, kdy je tolik třeba důvěry mezi členskými zeměmi EU, uvedl na dotaz ČTK v mailovém prohlášení český velvyslanec ve Francii. MfD publikovala redakční článek o dokumentu v Reflexu, ze kterého citovala některé pasáže, jiné zkrátila.

Inkriminovanému jednání byl, na rozdíl od Schwarzenberga, přítomen také vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra, který rovněž popřel autenticitu zveřejněného rozhovoru. To je jakási divadelní hra nebo… scénář, který takto, jak je tam napsáno, se neodehrál, řekl novinářům v Senátu Vondra.

Podle webové stránky www.metrofrance.com autenticitu záznamu rozhodně dementoval také Sarkozyho poradce pro tisk Franck Louvrier. Tato historka je kompletně vymyšlená. Nevím, odkud to pochází, ale předpokládám, že jde o někoho, kdo chce škodit francouzským zájmům. Dodávám, že dosud jsme nedostali od české vlády žádnou omluvu, řekl podle tohoto zdroje Louvrier. V článku zveřejněném pod titulkem Trapný únik pro Nicolase Sarkozyho je ale o několik řádků výš zmíněna Schwarzenbergova omluva.

Pod textem v týdeníku Reflex není nikdo podepsán, ačkoliv jej redakce doplnila vsuvkami, které mají čtenářům lépe vysvětlit, o čem oba politici diskutují. Můžete si jednak vychutnat kouzlo nepředstírané velmocenské politiky, která na Českou republiku čeká během předsednictví Evropské unii. Můžete se i místy pobavit tím, jak spolu jednají zástupci dvou států, napsal k materiálu v časopise jeho šéfredaktor Pavel Šafr.

Text je podle Reflexu oficiálním záznamem rozhovoru českého premiéra a francouzského prezidenta 31. října v pařížském Elysejském paláci. Mimo jiné z něj plyne, že Sarkozy tlačil na to, aby jeho země i nadále předsedala Středomořské unii, tedy skupině, v níž spolu jednají státy EU a země okolo Středozemního moře. Sarkozy přitom podle textu použil i výrazy, které nelze označit za diplomatické. Víš, co to je, být sám proti všem těm Arabům? Mít je na telefonu? Jsou hrozní, přísahám, cituje jej například Reflex.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek