Pivovary začínají používát chráněnou značku České pivo

01.12.2008
čtk

Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod zavedl jako první ze čtyř pivovarů na Vysočině nové označení České pivo. Chráněné zeměpisné označení, jehož užívání v říjnu definitivně schválila Evropská komise, má především chránit domácí pivo a zamezovat jeho napodobování.

Ostatní pivovary na Vysočině značku České pivo asi v nejbližší době používat nebudou. Zatím jsme o tom nerozhodli, ale do budoucna to vůbec nevylučujeme. Myslíme si, že je to dobrý marketingový tah, řekl mluvčí humpoleckého Rodinného pivovaru Bernard Zdeněk Mikulášek.

Svaz pivovarů a sladoven nevede žádnou evidenci o tom, kolik výrobců v ČR už používá označení České pivo. Já si myslím, že v průběhu roku ho bude mít skoro každý, odhadl ředitel svazu Jan Veselý. Pomalejší postup podle něj může souviset s tím, že podniky chtějí nejprve zpracovat původní etikety, aby jim zbytečně nestoupaly výrobní náklady.

Označení České pivo mohou získat piva vyráběná na území českých zemí, pokud jsou z kvalitních surovin a pokud je použitá technologie typická pro výrobu českého piva. K užívání označení není potřebná registrace, přistoupit k němu může každý výrobce. Ale pokud nebude splňovat s tím spojené podmínky, hrozí mu vysoká pokuta od Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek