Podle Pötteringa závisí úspěch předsednictví ČR na Lisabonské smlouvě

05.12.2008
čtk

Úspěch českého předsednictví bude velice záviset na tom, jak se České republice podaří ratifikovat Lisabonskou smlouvu, řekl včera v podvečer předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering. Po večerním jednání s českou vládou uvedl, že ratifikaci dokumentu očekává počátkem českého předsednictví, které začne v lednu.

Pöttering zdůraznil, že český premiér Mirek Topolánek se pod Lisabonskou smlouvu podepsal, čímž se zavázal k jejímu prosazení. Dodal, že dodržet slovo je důležité.

Předseda Evropského parlamentu dále uvedl, že úspěchu českého předsednictví lze dosáhnout jen tehdy, pokud budou členské státy EU ochotny ke kompromisům a k vzájemnému přibližování.

Topolánek prohlásil, že si za určitých okolností dokáže představit, že proces ratifikace bude příští rok uzavřen v celé sedmadvacítce. O vývoji ohledně smlouvy v ČR prý Pötteringa detailně informoval.

Dvoudenní setkání členů české vlády s Konferencí předsedů Evropského parlamentu, které dnes začalo na pražském Žofíně, je první z významných schůzek v rámci českého předsednictví.

Do české metropole vedle Pötteringa přijeli šéfové parlamentních politických skupin. Premiér uvedl, že bude české veřejnosti muset vysvětlit, že nebude vystupovat jako Mirek Topolánek, nebo předseda ODS, nebo předseda vlády, ale že bude vystupovat jako šéf Evropské rady. To je zcela odlišná pozice, zdůraznil s tím, že blížící se předsednictví nepokládá za snadný úkol.

Premiér dnes dále sdělil, že Česko jako předsedající země uspořádá summit EU a východních sousedů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek