Pöttering: V lednu v EP vystoupí Topolánek, Klaus asi později

05.12.2008
čtk

S projevem při zahájení českého předsednictví v EU vystoupí v lednu v Evropském parlamentu (EP) patrně jen premiér a budoucí předseda Evropské rady Mirek Topolánek (ODS). Prezident Václav Klaus by k europoslancům mohl promluvit nejspíš až v únoru nebo březnu, řekl dnes novinářům šéf EP Hans-Gert Pöttering.

Pokud podle Pötteringa Klaus bude chtít k europoslancům hovořit, měl by volit slova tak, aby zohlednil celkové zájmy EU. Pokud by u nás chtěl vystoupit s projevem, očekávali bychom, že by pronesl řeč, která by posloužila nám všem a EU, zdůraznil dnes Pöttering.

Klaus, čestný předseda vládní ODS, je znám svými kritickými názory na Unii. Aktuálně odmítá Lisabonskou smlouvu, která má reformovat činnost rozšířené EU. Předseda Evropského parlamentu naopak tento dokument považuje za dobrý a ve čtvrtek prohlásil, že na ratifikaci smlouvy v Česku bude záviset i úspěch českého předsedání Unii. ČR je poslední země EU, která se k Lisabonské smlouvě nevyjádřila. Ratifikací by Praha vyslala dobrý signál, dodal Pöttering.

Delegaci Evropského parlamentu dnes čeká setkání s Klausem a s předsedy Senátu a Poslanecké sněmovny. S Klausem by mohl hovořit právě o termínu vystoupení v EP. Pöttering také doufá, že ho hlava českého státu bude informovat o své cestě do Irska.

Vicepremiér Vondra Pötteringovi přislíbil, že Česko je připraveno hledat v EU shodu. Nebude to doba k nějakému velkému ukazování svalů, nebude to doba nějakého ideologického heroismu, řekl Vondra.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek