Belgie neotevře Bulharům a Rumunům pracovní trh

06.12.2008
čtk

Belgie bude i v příštích třech letech pokračovat v dosavadní praxi a neotevře svůj pracovní trh pro občany Bulharska a Rumunska.

Belgická vláda svůj krok zdůvodnila ekonomickou krizí.

Vzhledem k ekonomické krizi a rizikům zvýšení míry nezaměstnanosti v příštích měsících je rozumné projevit všechnu nezbytnou opatrnost, uvedla v pátek ministryně zaměstnanosti a pro rovnost pracovních příležitostí Joëlle Milquetová.

Zákaz prodlužuje dosavadní praxi a platí od 1. ledna 2009 do 31. prosince 2011.

Belgie zdůraznila, že přijala stejné rozhodnutí jako další takzvané staré země Evropské unie. Mezi nimi uvedla Německo, Rakousko, Španělsko, Maďarsko, Itálii, Lucembursko, Nizozemsko a Portugalsko. Všechny tyto země se rozhodly prodloužit platnost pracovních restrikcí o další tři roky.

Evropská komise 18. listopadu vybídla země Evropské unie, aby co nejdříve otevřely svůj pracovní trh lidem ze všech členských států. Obavy, že po rozšíření EU zaplaví staré členské státy zástupy lidí z nových členských států, se podle ní nenaplnily. Trh práce v EU nebyl nijak nerušen, vstup nováčků měl naopak pozitivní dopad, uvedla ve své zprávě Evropská komise.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek