Topolánek slíbil zasadit se o vznik nové pravicové frakce v EP

06.12.2008
čtk

Předseda ODS Mirek Topolánek slíbil, že se po letních volbách do Evropského parlamentu zasadí o vznik nové evropské pravicové frakce.

Potřebujeme v Evropě realismus, a ne doktrinářství, hájení národních zájmů, ne národovectví, uvedl na volebním kongresu ODS.

Vyhranil se tak vůči prezidentovi Václavu Klausovi, který uvažuje kvůli lisabonské smlouvě o odchodu z ODS a podpoře nové euroskeptické straně. Lisabonská smlouva podle Topolánka neřeší podstatné věci, bez jejího přijetí však v EU není a nebude vůle cokoliv reformovat. ČR, která bude v první polovině příštího roku předsedat EU, bude mít podle něj k řešení evropských problémů aktivní přístup. Zopakoval, že se Česko zasadí o rozšíření unie, neboť tím plní její základní civilizační misi.

Připomněl, že ODS zatím plní všechna usnesení týkající se zahraniční politiky a její úspěch v budoucnosti tkví v zachování kontinuity. Zdůraznil, že smlouvu o fungování EU dala ODS posoudit Ústavnímu soudu, jak se zavázala. Stejně plní i závazky minulého kongresu vůči záměru vybudování protiraketové základny USA v Česku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek